Svijet
0

Solana traži od Musharrafa slobodne izbore

FENA
Šef diplomatije Evropske unije Javier Solana zatražio je u ponedjeljak od pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa da izbori koji će se održati 18. februara budu "slobodni i pravedni" i da se odvijaju u "potpunoj sigurnosti".

"Naša poruka je jasna: neka izbori (opći i pokrajinski) budu pravedni, slobodni i neka se odvijaju u potpunoj sigurnosti", naglasio je Solana poslije ručka s pakistanskim predsjednikom.

"Vidjet ćemo šta će se događati poslije izbornog procesa. Naša reakcija, saradnja i stepen angažiranja bit će određeni u svjetlu rezultata toga procesa, što je prirodno. Ali treba dati šansu tome procesu", dodao je on.

Solana je izjavio kako je s Musharrafom razgovarao i o "regionalnoj situaciji", što znači o situaciji u Afganistanu i operacijama talibanskih boraca na sjeveru Pakistana, koji koriste ovu regiju kao bazu za borbu sa snagama NATO-a.

"Mušaraf je kazao da njegove snage napreduju u borbi protiv Al-Qaide, ali da se u zadnje vrijeme povećao broj samoubilačkih napada u samom Pakistanu", izjavio je Solana.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf, koji je na početku osmodnevne evropske turneje po četirima evropskim državama, sastao se u ponedjeljak u Bruxellesu i s belgijskim premijerom Guyem Verhofstadtom te glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom.

U Parizu će se sastati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, a potom će u Švicarskoj sudjelovati u radu Svjetskoga ekonomskog foruma. Na kraju bi u Londonu trebalo da razgovara s premijerom Gordonom Brownom.