Svijet
0

Solana, Scheffer: Rješenje za Kosovo u UN "što prije, to bolje"

FENA
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je danas u Bruxellesu da generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon "možda neće odmah" predati prijedlog Marttija Ahtisaarija Vijeću sigurnosti UN-a, ali da bi on lično volio da se Vijeće "što prije" o tom pitanju izjasni.

Sa Solaninim stavom se, na zajedničkoj konferenciji za štampu, složio generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

"Rješenje u Vijeću sigurnosti će, nadam se, prije ili kasnije, biti pronađeno - ali bolje prije nego kasnije", izjavio je Scheffer, dodajući da je vremenski činilac značajan.

Solana je ocijenio da se današnjim predstavljanjem Ahtisaarijevog dokumenta u New Yorku "završava jedan dio procesa, ali da proces ide dalje i da mora biti okončan u kontekstu Vijeća sigurnosti".

"Zadatak Ahtisaarija je da predstavi dokument generalnom sekretaru UN-a, a zatim će proces u Vijeću sigurnosti biti otvoren", istakao je Solana.

"Generalni sekretar UN-a neće možda odmah uputiti Ahtisaarijev prijedlog Vijeću sigurnosti. Na njemu je da odluči", naglasio je on, javio je Tanjug.

I Solana i Scheffer su ponovili podršku Evropske unije i NATO-a Ahtisaariju i ocijenili da je Kosovo "jedinstven slučaj koji neće imati posljedica na druge slučajeve u svetu".