Svijet
0

Solana pred Vanjskopolitičkim odborom EP-a o Srbiji i Gruziji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izrazio je u srijedu očekivanje da bi Privremeni sporazum, koji pokriva trgovinske odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU-a i Srbije, mogao biti deblokiran u sljedeći ponedjeljak, na sastanku ministara vanjskih poslova.

"Nadam se da ćemo 15. septembra moći deblokirati stanje u vezi s Privremenim sporazumom", izjavio je Solana u raspravi na Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

Srbija je krajem aprila potpisala s EU-om SSP i prateći Privremeni sporazum, ali su oni stavljeni na led dok Beograd ne ostvari punu suradnju s Haškim sudom. Bez nove odluke Vijeća EU-a da Srbija u potpunosti surađuje s ICTY-em ne može krenuti ratifikacija SSP-a u zemljama članicama niti se može početi provoditi Privremeni sporazum.

Odluka će uveliko ovisiti o izvještaju glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza, koji u srijedu i četvrtak boravi u Beogradu, a nakon toga bi trebao izvijestiti Evropsku uniju o stupnju suradnje Beograda.

Evropska komisija i većina zemalja članica zauzima se za to da se Privremeni sporazum odmrzne i tako nagradi Beograd za hapšenje Radovana Karadžića. Međutim, Holandija je i dalje ustrajna u svojem stajalištu, prema kojemu nema pune suradnje bez Ratka Mladića u Haagu.

Solana je također rekao da bi misija EU-a predviđena za odlazak u Gruziju trebala biti razmještena po raznim regijama, uključujući Abhaziju i Južnu Osetiju, javila je agencija France presse.

Međutim, šef ruske diplomacije Sergej Lavrov ranije je isključio mogućnost odlaska u gruzijske separatističke pokrajine.

Civilna promatračka misija EU-a trebala bi stići u Gruziju tokom prvih dana oktobra.

Solana je kazao kako se zamjećuje različita interpretacija Rusije o raznim pitanjima. Također je rekao da se "nada kako će u svjetlu dosadašnjeg razvoja situacije i EU dobiti mogućnost realizacije vlastite misije", prenijela je Hina.