Svijet
0

Solana potvrdio susret s Laridžanijem u subotu u Lisabonu

FENA
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana potvrdio je u četvrtak da će se sastati s glavnim iranskim pregovaračem o nuklearnom dosjeu Alijem Laridžanijem u subotu u Lisabonu.

"Mogu potvrditi da ću se sastati s Laridžanijem u subotu u Lisabonu", rekao je Solana novinarima.

Njegova glasnogovornica Cristina Gallach precizirala je da je susret predviđen u subotu oko 17 sati te da će Solana napustiti Bruxelles sredinom dana u subotu, čak iako se samit ne završi.

Solana će učestvovati u Bruxellesu u četvrtak i petak na samitu šefova država i vlada Evropske unije o novom ugovoru, koji bi trebao da zamijeni ustav. Ovaj samit, koji se već najavljuje teškim, mogao bi potrajati do subote, prema nekim diplomatama.

Glavni diplomat Evropske unije nije želio govoriti o očekivanjima vezano za susret s Laridžanijem, rekavši da više voli o tome govoriti kada se sastanak završi.

Gallach je također precizirala da je u petak u Beču predviđen susret Laridžanija s direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamedom ElBaradeiom, te da će Solana biti u "stalnom kontaktu" s njim.