Svijet
0

Solana: Pakistan može voditi dijalog s talibanima ali ne s Al-Qaidom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Javier Solana, diplomat Evropske unije, izjavio je u utorak da Evropska unija podržava politiku nove pakistanske vlade da može voditi dijalog s pakistanskim talibanima, ali je isključila svaku vrstu pregovora Islamabada sa saveznicima Al-Qaide.

Nova vlada pokušava da uspostavi dijalog s pakistanskim islamističkim borcima u plemenskim zonama na sjeverozapadu zemlje, koji se nazivaju "talibanima" i koji, uz podršku Al-Qaide, vode kampanju samoubilačkih napada u cijeloj zemlji već više od godinu dana.

"Pakistan je slobodan da pruži šansu onima koji žele da učestvuju u dobrobit zemlje kroz dijaloge u okviru Ustava", izjavio je Solana novinarima tokom posjete Islamabadu posvećene eventualnom jačanju pomoći EU-a Pakistanu.

Međutim, on je kategorički isključio da će EU tolerirati mirovne pregovore s pripadnicima mreže Ossame bin Ladena. "Odgovor je ne", rekao je on, obraćajući se novinarima, koji su ga pitali da li je to moguće.

Portparol Talibanskog pokreta Pakistana, čiji se šef Baitullah Mehsud smatra šefom Al-Qaide u ovoj zemlji, izrazio je zadovoljstvo ovim gestom, koji, prema njemu, "predstavlja dobar znak za budući mir u regionu".