Svijet
0

Solana najavio "velikodušnu" ponudu Iranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Javier Solana rekao je u petak uoči posjete Teheranu da će Iranu dati "velikodušnu i široku" ponudu kojom će pokazati želju EU-a da s Iranom razvije konstruktivne odnose.

"Ovom ponudom EU i šest zemalja koje predstavljam pokazuju svoju želju da razviju konstruktivan i kooperativan odnos s Iranom, na nuklearnom polju, kao i u mnogim drugim oblastima," naveo je Solana u saopćenju za javnost.

S Iranom o nuklearnom programu te zemlje već godinama pregovaraju Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Solana je dodao i da planira predložiti uspostavljanje bližih političkih i ekonomskih veza i pomoći vladi u Teheranu da razvije moderan program proizvodnje nuklearne energije.

"Uvjeren sam da je moguće promijeniti trenutno stanje (u našim odnosima). Naš prijedlog je dobar za budućnost Irana i budućnost iranskog naroda", dodao je glavni diplomat EU-a.

Solanina posjeta Teheranu posljednji je u nizu pokušaja Zapada da navede Iran da obustavi svoj program obogaćivanja urana, prenijela je agencija DPA.

Posjeta je uslijedila nakon što su u utorak visoki zvaničnici EU-a i američki predsjednik George W. Bush zaprijetili da će uvesti dodatne sankcije Iranu ako Teheran i dalje bude odbijao obustaviti svoj nuklearni program.

Iran insistira da je njegov nuklearni program isključivo u civilne svrhe radi dobijanja dodatnog izvora energije, dok SAD i Izrael prednjače u optužbama da se vlasti u Teheranu žele domoći nuklearnog oružja.