Svijet
0

Solana: Misija EU u Čadu na čekanju, ali se uskoro nastavlja

FENA
Vojna misija Evropske unije u Čadu je na čekanju zbog prodora pobunjenika u prijestonicu N'djamenu, ali blok još namjerava da je pošalje tamo, izjavio je u ponedjeljak vanjskopolitički šef EU Javier Solana.

EU je prošlog petka planirala da započne s razmještanjem misije od 3.700 ljudi kako bi zaštitila civile u istočnom Čadu od prelijevanja nasilja iz regije Darfur u susjednom Sudanu.

Ona je, međutim, prekinula s tim potezom kada su pobunjeničke kolone upale u prijestonicu i pokušale da svrgnu predsjednika Idrissa Debyja.

"Naravno da nećemo nastaviti s razmještajem, prekinuli smo ga u proteklih nekoliko dana u cilju da uvidimo kako se razvija situacija na terenu. Sitacija još nije jasna, ali mi ćemo održati tu operaciju", izjavio je Solana novinarima.

Na hiljade civila bježalo je iz čadske prijestonice u ponedjeljak nakon što su se pobunjeničke snage povukle iz grada poslije dvodnevnih uličnih borbi i napada na predsjedničku palaču.

"Ti događaji dokazuju potrebu za operaciju one prirode za koju smo se odlučili, ne samo za Čad nego i za odnose između Čada i Sudana", izjavio je Solana.

Vlada Čada tvrdi da Sudan podržava pobunjenički napad. Kartum to negira.

Portpoarol snaga EU izjavio je kako se zapovjednici misije nadaju brzom nastavku razmještaja trupa, ali da će to zavisiti od situacije na terenu.

"Zasada nikakvi letovi nisu predviđeni za danas", izjavio je Reutersu potpukovnik Philippe de Cussac iz pariškog štaba misije.

"Donijet ćemo odluku u narednim danima. Operacija se održala i nadamo se da će se taj razmještaj, koji je upravo prekinut, nastaviti brzo", izjavio je de Cussac u telefonskom razgovoru.

Mandat misije - da zaštiti izbjeglice iz Darfura, raseljene Čadane i humanirarne radnike u istočnom Čadu - neće se promijeniti, kazao je.