Svijet
0

Solana i Annan podržali finansiranje palestinske samouprave

FENA
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u ponedjeljak da će EU nastaviti novčano podržavati Palestinsku samoupravu i nakon ekonomskih sankcija koje je uveo Izrael, a istovremeno su nastavak finansiranja Palestinaca podržali UN i Rusija, javljaju novinske agencije.

"Mi ćemo i dalje podržavati Palestinsku samoupravu sve dok se ne sastavi nova vlada i trenutno pokušavamo pronaći potrebna sredstva", rekao je Solana novinarima.

"Novac nije lako skupiti, ali EU će dati koliko to bude moguće", dodao je, nadajući se da će međunarodna zajednica pronaći "dovoljno novca da bi imala trajnu Palestinsku samoupravu, barem do uspostave nove vlade".

Izraelska vlada koja je Palestinsku samoupravu nazvala "terorističkim entitetom", odlučila je da će početkom marta obustaviti mjesečnu uplatu od oko 50 miliona dolara na ime carina i PDV-a koje ubire od proizvoda namijenjenih palestinskom području.

Generalni sekretar UN-a Kofi Annan pozvao je u ponedjeljak na nastavak podrške privremenoj palestinskoj vladi, usprkos izraelskoj odluci, prenosi agencija DPA.

Službeni predstavnik UN-a Stephane Dujarric rekao je da je Annan razgovarao s čelnicima EU-a, SAD-a i Rusije o izraelskoj odluci i da su svi pozvali da se Palestincima nastavi pružati podrška. UN, EU i te dvije zemlje čine "kvartet" za bliskoistočni mirovni proces.

Rusija je u ponedjeljak u razgovoru s članovima "kvarteta" potvrdila da će nastaviti pružati pomoć palestinskim područjima nakon dolaska Hamasa na vlast.

U telefonskim razgovorima ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izvijestio je svoje međunarodne partnere da je Rusija "potpuno spremna pružiti Palestincima žurnu pomoć", piše u saopštenju ministarstva.

Ruski ministar istaknuo je da se "u vezi s tim osjetljivim pitanjem u prvi plan moraju staviti interesi Palestinaca", dodaje se u saopćenju, prenosi AFP.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je vođi Hamasa Haledu Meshaalu tokom njegove posjete da se "ne brine" zbog mogućeg smanjenja inostrane pomoći, javlja agencija ISNA.

"Ne brinite zbog smanjenja finansijske pomoći koje je posljedica nepriznavanja cionističkog režima (Izraela) - Božija je riznica neiscrpna i ako činite što je pravo u Božije ime, sigurno ćete biti primjereno nagrađeni", rekao je Ahmadinedžad visokom dužnosniku Hamasa, prenosi DPA.