Svijet
0

Solana: EU se približava zajedničkom stavu

FENA
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana ocijenio je u ponedjeljak da evropske zemlje upravo nastoje da prevaziđu podjele o pitanju budućeg statusa Kosova i da se približe zajedničkom stavu.

"Mislim da se približavamo zajedničkom stavu unutar Evropske unije o tom pitanju", rekao je novinarima, malo prije sastanka u Bruxellesu evropskih ministara vanjskih poslova.

"Mislim da ćemo biti u stanju da dođemo do stava koji će omogućiti zemljama članicama EU-a da se okupe i preuzmu odgovornosti koje im pripadaju", dodao je on.

U petak su međunarodni posrednici o Kosovu - SAD, Rusija i EU, uspostavili činjenično stanje neslaganja koje postoji između Srba i Kosovara o budućnosti ove pokrajine, nakon četiri mjeseca pregovora.

Nekoliko zemalja EU-a izgleda spremno da prizna nezavisnost Kosova, čak i bez suglasnosti u Vijeću sigurnosti UN-a. Međutim, neke zemlje članice se tome protive, kao što su Španija, Kipar, Grčka i Slovačka, koje se i same sukobljavaju sa separatističkim pokretima.

U ponedjeljak, zemlje EU-a moraju posebno razmotriti slanje oko 1.800 policajaca i pravnika, koji bi mogli pomoći kosovskoj policiji i pravdi.