Svijet
0

Solana: EU i NATO neće prekoračiti ovlaštenja na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u petak da EU i NATO na Kosovu neće izaći iz mandata koji im daje Rezolucija 1244.

On je to rekao komentirajući izjavu predstavnika Rusije u NATO-u Dmitrija Rogozina koji je poručio da bi Rusija mogla primijeniti oružanu silu ako EU na Kosovu djeluje jednostrano ili ako NATO prekorači svoja ovlaštenja i počne se baviti politikom.

Solana je također istaknuo da "Srbija ima svoje mjesto u evropskom društvu", ali i pozvao Beograd da bude "odgovoran, zdrave pameti i miran".

"Ljudi u Srbiji znaju da imaju evropsku perspektivu", naglasio je Solana, koji na Brdu kod Kranja prisustvuje sastanku ministara odbrane članica EU-a i dodao da je politički sporazum, koji je EU ponudila Srbiji u januaru "još na stolu".

On je, međutim, naglasio da nasilje koje je viđeno u četvrtak uvečer u Beogradu ne vodi ničemu, prenijela je slovenska agencija STA.

Odgovarajući na pitanje novinara kako tumači pokliče "Srbi dogodine u Prištini", Solana je nastojao da bude duhovit, rekavši da to se može tumačiti na više načina.

To se može shvatiti i kao posjeta srpskih čelnika Prištini, zaključio je on.