Svijet
0

Solana čestitao Ahtisaariju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana čestitao je danas bivšem finskom predsjedniku Marttiju Ahtisaariju dodjelu Nobelove nagrade za mir.

Visoki predstavnik Solana je izjavio da Ahtisaari "istinski zaslužuje" Nobelovu nagradu za mir pošto je "pružio ogroman doprinos rješavanju međunarodnih sukoba tokom prethodne tri decenije na nekoliko kontinenata".

"Martti je poseban na međunarodnoj sceni kao jedan od velikih diplomata i posrednika našeg doba, naročito zbog njegove uloge u nezavisnosti Namibije, okončanju sukoba u Acehu, Indoneziji i na Balkanu, naročito na Kosovu", a zaslužan je i kao "inspektor za naoružanje u mirovnom procesu u Sjevernoj Irskoj", zaključio je Solana u saopćenju za štampu.

Prethodno je predsjednik Evropske komisije (EK) Jose-Manuel Barroso nazvao Ahtisaarija "pravim Evropljaninom" i ocijenio da je on "tokom duge diplomatske karijere neumorno promovirao mir, stabilnost i demokratiju širom svijeta".

"Predsjednik Ahtisaari nam je poznat po neumornim naporima da održi mir i stabilnost na našem kontinentu. Igrao je ključnu ulogu tokom Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji tokom 90-ih", a "njegovo sjajno pregovaranje bilo je ključno za okončanje sukoba na Kosovu 1999. godine", istakao je Barroso u saopćenju.

Kao specijalni predstavnik UN-a za pitanje statusa Kosova, Ahtisaari je odigrao "veliku ulogu u doprinosu sigurnosti i stabilnosti regije zapadnog Balkana", zaključio je predsjednik EK.

Čestitkom se oglasio i Ahtisaarijev zemljak, komesar za proširenje EU Olli Rehn, koji je rekao da Nobelova nagrada samo "ističe značaj upornog i tvrdoglavog rada u cilju mira na Balkanu".