Svijet
0

Solana će krajem novembra dostaviti izvještaj o iranskom nuklearnom dosjeu

FENA
Šef diplomatije Evropske unije Javier Solana predočit će svoju procjenu o volji Teherana da sarađuje na nuklearnom dosjeu s velikim silama do kraja novembra, čak i ako se do tada ne uspije ponovno sastati s iranskim pregovaračima, saopćila je u petak njegova glasnogovornica Christina Gallach.

Solana bi više volio da napravi svoju procjenu pred šest zemalja koje učestvuju u razgovorima s Iranom - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka - "nakon drugog susreta s iranskim pregovaračima Saidom Jalilijem i Alijem Larijanijem", naglasila je glasnogovornica.

Ova procjena, koja će biti odlučujuća za eventualno usvajanje novih sankcija protiv Teherana u Vijeću sigurnosti UN-a mogla bi najvjerojatnije biti negativna u vezi s namjerom Irana da prekine svoje aktivnosti na obogaćivanju urana, kako to zahtijevaju Ujedinjeni narodi, objasnili su neki evropski diplomati.

"Iranci, dakle, moraju požuriti da se sastanu sa Solanom", objasnio je jedan od njih.

Šestorka je odlučila krajem septembra da treća rezolucija o sankcijama protiv Teherana bude dostavljena na odobrenje Vijeću sigurnosti ako izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Solanin izvještaj "ne budu pokazali pozitivne rezultate njihovih napora".

Prema jednom diplomatu, susret Solana - Jalili bi se mogao održati krajem sljedeće sedmice, nakon pripremnih razgovora u srijedu u Beču između njihovih zamjenika. Međutim, još ništa nije odlučeno.