Svijet
0

Solana brani EU od kritika NATO-a i SAD-a

FENA
Glavni diplomat Evropske unije Javier Solana odbacio je u subotu kritike Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a da 27 država članica Unije ne ulažu dovoljne napore u obuci afganistanske policije ocijenivši da su one uradile što su najbolje mogle.

"Uloga je međunarodne zajednice da poboljša sposobnost afganistanske policije i vojske, ali se to ne može postići za jedan minut", kazao je on drugog dana skupa ministara odbrane EU u Evori, 100 kilometara istočno od Lisabona, javio je AFP.

"Mislim da EU čini sve što može. Mi ranije nismo bili angažirani u Afganistanu", kazao je on.

Misiju za obuku afganistanske policije je Evropska unija uputila polovinom juna. Do tada je obuku afganistanskih policajca izvodila samo Njemačka.

Tri mjeseca kasnije, pola od predviđenih 160 policajaca je na terenu, od kojih 40 Nijemaca, ali je misija imala logističke probleme zbog nedostatka opreme, naročito vozila.

Civilni predstavnik NATO-a u Afganistanu Dan Everts kritizirao je 12. septembra nedovoljne napore EU u odnosu na napore koje ulaže SAD. On je naglasio da je afganistanska policija korumpirana i neefikasna i da olakšava trgovinu drogom koju djelimično finansiraju talibani.

U intervjuu za njemački sedmičnik Welt Am Sonntag od 16. septembra, američka ambasadorka u NATO-u Victoria Nuland je pozvala EU da mobilizira 5.000 instruktora umjesto previđenih 160.

Solana je u subotu, vidno uznemiren, izjavio novinarima da "broj nije najvažnija stvar, jer nećemo obučavati svakog policajca".

"Mi ćemo formirati strukturu ministarstva unutarnjih poslova i nadgledati je, a za to nam ne trebaju bataljoni. Nećemo preuzeti kontrolu nad cijelom zemljom", kazao je Solana.