{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šokirana bh. zajednica u Salt Lake Cityju nastoji pomoći porodicama žrtava

F
14.2.2007. u 23:01
0
0
Šokirana bh. zajednica u Salt Lake Cityju nastoji pomoći porodicama žrtava
0
Šokirana bh. zajednica u Salt Lake Cityju nastoji pomoći porodicama žrtava
Foto: AP
Bosanskohercegovačka zajednica u Salt Lake Cityju je šokirana, kao i cijeli grad i američka javnost neobjašnjivim nasiljem mladog izbjeglice iz BiH koji je, iz do sada neobjašnjivih razloga i bez ikakvog do sada poznatog motiva, u trgovačkom centru ubio pet ljudi, prije nego što je policija ubila njega.
Policija u Salt Lake Cityju je napadača identificirala kao 18-godišnjeg imigranta iz BiH Sulejmana Tolovića, čija se porodica doselila u Salt Lake City 1999. godine.

Policija je identificirala pet žrtava od kojih je najmlađa stara 15 godina. Njihova tijela su nađena u raznim dijelovima trgovačkog centra, a prema izjavama svjedoka napadač je bio potpuno hladnokrvan i bez ikakvih emocija. Nosio je sačmaricu i pištolj, i veliki broj metaka. Nekoliko policajaca je na njega kasnije otvorilo vatru i ubilo ga.

Tetka ubijenog napadača Sulejmana Tolovića, Ajka Omerović, govorila je reporterima koji opsjedaju kuću Tolovića tražeći više detalja. Nije rekla mnogo, prenosi VoA, osim da je Sulejman Tolović bio dobar dječak, da živi s majkom i sestrama, da je majka u kritičnom stanju nakon nesreće koja ju je zadesila, da su kupili kuću prije oko četiri godine.

Bosanskohercegovačka zajednica je šokirana i iznenađena, kaže potpredsjednik Američko-bosanskohercegovačkog udruženja Edin Ćurić. I sutra će održati sastanak Glavnog odbora, kaže Mladen Marić, doskorašnji predsjednik ove zajednice kako bi izrazili svoje saučešće i sagledali mogućnost bilo kakve pomoći porodicama žrtava.

U isto vrijeme Konzorcij manjinskih grupa u Utahu je izražavajući saučešće porodicama žrtava apelovao na veću pomoć izbjeglicama.

Mi saučestvujemo i molimo porodice da nađu put oproštaja, rekla je Buba Ruth, iz konzorcija koji okuplja 26 različitih etničkih grupa. Bolja zdravstvena zaštita i druge vrste pomoći mogli bi pomoći u prevenciji sličnih slučajeva.

Mi smo došli u Utah da postanemo Amerikanci, umjesto toga smo izolovani i preplašeni, kaže Buba, također imigrantica sa Balkana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: