|

"Šokiran sam odlukom o zabrani gradnje minareta"

"Šokiran sam odlukom o zabrani gradnje minareta"
0
S
SRNA
30.11.2009. u 09:41
26
komentara
0

dijeljenja
"Šokiran sam odlukom o zabrani gradnje minareta" Foto: AP
Francuski šef diplomatije Bernard Kouchner izjavio je danas da je "malo šokiran" zbog švicarskog glasanje za zabranu izgradnje minareta i smatra da je to predstavlja izraz netolerancije.
"Malo sam šokiran ovom odlukom, koja je negativna i u pogledu zabrinutosti samih Švicaraca, jer čak i ako ne mogu da se grade minareti ovo znači ugnjetavanje religije", izjavio je francuski ministar za radio RTL.

On je dodao da se nada da će Švicarska ovu odluku vrlo brzo preispitati.

"Takva odluka predstavlja izraz netolerancije, a ja ne podržavam netrpeljivost. Izgradnja minareta nije velika stvar. Da li to predstavlja uvredu u zemlji planina gdje ima visokih građevina", upitao je Kouchner.

Prema konačnim rezultatima, na referendumu održanom juče, za zabranu izgradnje minareta glasalo je 57,5 odsto Švicaraca.

Upitan da li je on u za zabranu nošenja "burke" u Francuskoj, ministar je odgovorio da ne zna jer prema njegovim riječima burka predstavlja kršenje prava žena, koja treba štititi.

"To je ograničavanje slobode i smatram da to treba ukinuti u javnim službama. Sada žene nose burku na ulicama, a to je osnovna sloboda", izjavio je Kouchner.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...