{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šokantno: Žene moraju platiti pet dolara za svaki vrisak tokom porođaja

12.7.2013. u 18:40
116
20
Šokantno: Žene moraju platiti pet dolara za svaki vrisak tokom porođaja
116
Šokantno: Žene moraju platiti pet dolara za svaki vrisak tokom porođaja
Korupcija u Zimbabveu je toliko rasprostranjena i umrežena da lokalne bolnice naplaćuju majkama pet dolara za svaki vrisak tokom porođaja.
Otkriveno je ovo u novom izvještaju Transparency Internationala o korupciji u svijetu, a navodi se i podatak da je 62 posto stanovnika ove najsiromašnije afričke zemlje platilo mito u prošloj godini.

Optužbe za ovu naknadnu od 5 dolara za svaki vrisak su okarakterizirane kao lažne, no majke tvrde drugačije. Godišnji bruto društveni proizvod u ovoj zemlji iznosi 500 dolara po stanovniku, a prosječni prihod stanovnika te zemlje je 150 dolara godišnje. Naknada za porođaj u bolnici iznosi 50 dolara. Blizu 95 posto osoba u toj zemlji je nezaposleno, siromaštvo je na visokom nivou, a majke koje vrište na porođaju dugovat će više od pola svog godišnjeg prihoda nakon što se porođaj završi.

Prema pisanju Transparency Internationala, žene koje ne mogu platiti često budu zadržane u bolnici i ucjenjivane dok njihove porodice ne plate. Rezultat toga je mnoštvo porođaja u kućama, jer porodice ne mogu priuštiti plaćanje naknada. Prema izvještaju Ujedinjenih naroda, u toj zemlji svaki dan tokom porođaja u prosjeku umre jedna majka.

TI je objavio kako su kontaktirali Ministarstvo zdravstva Zimbabvea poslavši službeno pismo. Ministar zdravstva je rekao da je primio pismo, pa potom da nije, a nevladine organizacije su kazale kako su dobile informaciju od zvaničnika da je pismo zagubljeno. Prema informacijama nevladinih organizacija, nije bilo više žalbi o naknadama za vrištanje, no naknada za porođaj od 50 dolara ostaje i dalje na snazi, iako je preskupa za mnoge ljude u Zimbabveu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: