Svijet
0

Šokantni podaci o atomskim bombama u Evropi

NINA
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan založio se danas da zemlje koje nemaju nuklearno oružje odole "atomskom iskušenju", a da istovremeno SAD i Rusija brže smanjuju svoje arsenale.

Annan je govorio na početku Međunarodne konferencije u New Yorku pred delegacijama iz 188 država, s ciljem, da prema ocjeni političara, "bude spašen" globalni pakt o razoružanju, koje su sklopile nuklearne sile SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina 1970.

Eksperti su, međutim, mišljenja da je ovaj put riječ o opstanku čovječanstva.

Konferencija posvećena analizi učinka i eventualnim korekcijama međunarodnog Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT), trajat će mjesec dana.

Podaci nezavisnog američkog Instituta za zaštitu prirodnih resursa (NRDC), koje su prenijeli mnogi njemački mediji, djeluju šokantno - SAD imaju u zemljama Evrope 480 atomskih bombi, najviše u Njemačkoj (150), a zatim i u Velikoj Britaniji, Belgiji, Italiji, Grčkoj, Nizozemskoj i Turskoj.

Stručnjaci su pritom procijenili da je taj američki arsenal u Evropi znatno veći od cjelokupnog atomskog naoružanja Kine.

Prema podacima eksperata, atomsko naoružanje posjeduje 30 do 40 država, ali se na Zapadu najviše truda usmjerava da bi se kontrolirali Sjeverna Koreja i Iran.

Vladi SAD-a je pritom naročito stalo da se kontrolira Sjeverna Koreja, koja inače nije sudionica konferencije u New Yorku.

Mišljenje da nije problem u samom postojanju atomskog oružja, nego u karakteru vlada koje ga imaju, prijeti da i u ovoj važnoj i osjetljivoj oblasti ustanovi pravo "prve" i "druge" klase.

Prema gledištu upućenih, to bi, međutim, produbilo interesne konflikte među državama i moglo izazvati razaranje samog međunarodnog Sporazuma NPT.