Svijet
5

Šokantni detalji: Jimmy Savile se seksao s mrtvacima i koristio njihove oči za nakit

Klix.ba
Bivša BBC-eva zvijezda Jimmy Savile koji je osumnjičen za 199 slučajeva seksualnog zlostavljanja, imao je seks s tijelima u mrtvačnici i koristio je njihove staklene oči kako bi pravio nakit, otkriveno je danas, prenosi Daily Mail.

Savile se hvalio drugima i kako je uživao pozirajući s tijelima i da ih je "vozao okolo" noću u Leeds General ambulanti. Jezivi zločini otkriveni u su u velikom izvještaju NHS-a koji su objavljeni danas. Istražitelji su otkrili da je bivša zvijezda odgovorna za 60 žrtava dobi od pet do 75 godina.

Navedeni su detalji 50-godišnjeg terora u 28 institucija među kojima su Leed, Bradmoor i Stoke Mandeville bolnica. Jedan od svjedoka kazao je kako joj je Savile otkrio svoju tajnu o nakitu kada je kod njega primijetila veliki srebrni prsten.

"Znaš li šta je to? To su staklene oči s tijela mrtvaca u Leeds mrtvačnici gdje sam radio. Volio sam raditi tamo i volio sam vozati tijela okolo noću", kazao joj je Sevile.

Osoblje nije reagovalo

Isto je rekao i svom kolegi s kojim je radio u jednoj od bolnica. Među svjedocima je i medicinska sestra koja je nekada radila Broadmoor bolnici a kojoj je Savile pričao o svojim aktivnostima. Kazao joj je kako je uživao pozirajući s tijelima mrtvih muškaraca i žena i fotografisati se.

"Bila sam malo uznemirena ali nisam shvatila jer tada sam čula za nekrofiliju ali nisam razumjela šta to znači", rekla je i dodala kako je Savile seksualno zlostavljao tijelo koristeći ih za oralni seks.

Zločini su zabilježeni u periodu od 1962. do 2009. godine. U dokaznom materijalu nalazi se stotine izjava svjedoka u kojima govore kako je Savile koristio svoj šarm i manipulacije da otvori vrata bolnica i dođe do najranjivijih pacijenata. Koristio je i svoj dobrotvorni rad kao pokriće za predatorske seksualne napade na muškarce, žene, osoblje i pacijente.

Među žrtvama bolničko osoblje i pacijenti

U svjedočenjima se spominju žrtve, djeca, tinejdžeri i starije osove. Od 60 osoba, 19 je bolničko osoblje. Također, tu su i slučajevi silovanja.

Sevile je počeo raditi u bolnicu kao radio serviser, a potom je postao redovni posjetilac kao poznata ličnost, humanitarni radnik, a od 1968. godine kao portir volonter. Uživao je u bolničkim aktivnostima i prikupio je 3,6 miliona funti kroz humanitarne aktivnosti. To mu je pružilo priliku da ima neometan pristup bolnici, osoblju i pacijentima. Imao je ključeve soba, kancelarija i mrtvačnice.

U istragu je uključeno više od 200 osoba, a pregledano je više od 1.300 dokumenata. Prvi slučaj zlostavljanja zabilježen je kada je Savile imao 36 godina. Najveći broj ih je zabilježen 2009. godine kada je imao 82 godine. Činio je razna krivična djela, od neprimjerenih komentara, neprikladnih dodira do seksualnog zlostavljanja i silovanja u tri slučaja. U hodnicima, sobama i uredima počinio je 43 zlodjela. Istražitelji su saznali da je devet žrtava reklo osoblju šta se dogodilo direktno ili putem roditelja ali niti jedna žalba nije došla do nadležnih.

Više od 500 žrtava

Sevile je zlostavljao jednu djevojčicu od njene devete godine. Očajna, skočila je s biciklom s mosta kako ga ne bi ponovo vidjela kada je došao posjetiti. Slomila je ruku, a Savile je pratio i posjetio u bolnici gdje je nastavio seksualno zlostavljati. Kako ga ne bi vidjela ponovo u bolnici, djevojčica je htjela izbjeći tretman sklanjanja velikog mladeža na licu i pokušala ga skinuti izbjeljivačem.

"Ljubio me je po vratu i stavljao ruku ispod suknje. Svašta je radio i nisam ga mogla zaustaviti", rekla je žrtva.

Jedna od žrtava je zlostavljana u podrumu Leeds General bolnice. Rekla je to medicinskim sestrama ali su se one samo nasmijale.

Traumatizirana djevojčica je jedan od 500 žrtava koje je Savile napao. Zbog toga se on smatra najgorim britanskim pedofilom koji je preminuo 2011. godine i nije dočekao ruku pravde.