Preporuka WHO-a
0

Šokantne slike za odbijanje pušača od cigareta

FENA
Na pakovanjima cigareta trebalo bi da budu slike žutih zuba, tumora grla i krvarenja mozga da bi se pušači upozorili na zdravstvene rizike, preporučila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), javile su agencije.

Više od 20 zemalja, među kojima Britanija, Iran, Peru i Malezija, već koriste vizuelna upozorenja na pakovanjima duhanskih proizvoda, izjavio je zvaničnik WHO-a Daglas Bečer uoči Svjetskog dana bez duhana, koji se obilježava u nedjelju.

Ističući da mnogi dovode u pitanje potrebu za takvim slikama, Bečer je dodao da se jasno pokazalo da "gađenje, strah, tuga ili briga" koje one izazivaju djeluju na ljude da ostave duhan.

WHO od svih svojih službenika zahtijeva da ne puše ili da pristanu da pokušaju ostaviti cigarete. Ova organizacija se duže od dvije decenije bori protiv pušenja i moćnih duhanskih kompanija, koje nastoje da privuku nove kupce.

Bečer ističe da se proizvođači cigareta protive i vizuelnim upozorenjima na pakovanju duhanskih proizvoda jer ih doživljavaju kao prijetnju svom profitu.

Duhan je vodeći svjetski uzročnik smrti koji je moguće spriječiti. Od njega, prema podacima WHO-a, svake godine u svijetu umre više od pet miliona ljudi. Oko 80 posto pušača živi u zemljama u razvoju, u kojima je posljednjih godina došlo do znatnog porasta brojnosti pušača, kao i rasta marketinga i proizvodnje duhanskih proizvoda.

WHO se zalaže i za zabranu reklamiranja duhana i protiv sponzorstva duhanskih kompanija, za zabranu pušenja na javnim mjestima i visoko oporezivanje duhanskih produkata.