Povrijedili mu porodicu
30

Šokantne scene na protestima u Francuskoj: Zapaljeni automobil gurnuli na kuću gradonačelnika

V. K.
Incident se dogodio tokom noći (Foto: Sky News)
Incident se dogodio tokom noći (Foto: Sky News)
Dok se protesti nastavljaju i ovu večer širom Francuske, javnost u ovoj zemlji, ali i šire, šokirale su scene u kojima je zapaljeni automobil gurnut na kuću gradonačelnika pariskog predgrađa.

Prvi čovjek L'Hay-les-Roses Vincent Jeanbrun prijavio je policiji incident koji se dogodio tokom prethodne noći koju su obilježili brojni sukobi između demonstranata i policije.

Naime, demonstranti su zapalili automobil koji se nalazio u blizini kuće gradonačelnika te su ga zatim gurnuli prema porodičnoj kući.

U incidentu koji je opisan kao pokušaj atentata povrijeđeni su Jeanbrunova supruga i jedno od djece.

"Regionalni tužilac je otvorio istragu o pokušaju ubistva rekavši da je preliminarna istraga pokazala da su demonstranti imali za cilj da zapaljeni automobil probije kuću i zapali njenu unutrašnjost. U automobilu je pronađena i boca sa tekućinom koja je trebala dodatno doprinijeti 'jačem' požaru", navode francuski mediji.

U trenutku kada se sve dogodilo, gradonačelnikova supruga i dvoje djece su spavali.

"Njegova supruga je tokom bijega slomila nogu, a povrijeđeno je i dijete dok su bježali iz kuće kroz stražni izlaz", navodi se.

Tokom ovog stravičnog incidenta, gradonačelnik nije bio u kući te se nalazio u gradskoj vijećnici.

"Dostignuta je prekretnica u užasu i sramoti. Moj dom je napadnut, a moja pordica je bila žrtva pokušaja atentata. Moja odlučnost da služim Republici je veća nego ikad", rekao je Jeanbrun.

Napad na kuću francuskog zvaničnika osudili su brojni političari, a premijerka države Elisabeth Borne pružila je punu podršku gradonačelniku kao i njegovoj porodici.