{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šokantne preporuke američkim turistima u Sloveniji

F
5.9.2007. u 14:55
0
0
Šokantne preporuke američkim turistima u Sloveniji
0
Šokantne preporuke američkim turistima u Sloveniji
Pravi šok u slovenskoj javnosti izazvale su preporuke američkih zdravstvenih vlasti turistima koji posjećuju Evropu iz kojih bi se moglo zaključiti da Slovenija ima nerazvijene zdravstvo i niske higijenske standarde.
Američka je vlada na internet-stranicama svoje agencije Centers for decease control and prevention (CDC) preporučila Amerikancima koji putuju u Sloveniju da piju samo flaširanu ili prokuhanu vodu, da hranu ne kupuju na tržnicama, jedu samo dobro prokuhanu hranu i izbjegavaju nepasterizirane mliječne proizvode.

Osim toga im se preporučuje im da uz sebe od osnovnog medicinskog pribora imaju sredstva za suzbijanje prolijeva, dezinfekcijsko sredstvo za ruke, a da prilikom boravka u prirodi nose odjeću koja pokriva tijelo i sredstva protiv ugriza krpelja. Preporučuje im se i cijepljenje protiv hepatitisa A i B, tifusa i bjesnila prije dolaska u Sloveniju.

Kako piše ljubljanski list "Dnevnik", preporuke je preuzeo i američki informativni portal za turiste www.mdtravelhealth.com, a slovenski zdravstveni i turistički djelatnici sve to doživljaju kao svojevrsnu dezinformaciju i poniženje.

I za susjednu Hrvatsku, piše "Dnevnik" vrijede posve ista upozorenja, dok se na primjer za Italiju i Austriju ne navodi da su imale slučajeve ptičje gripe, kako je to učinjeno u slučaju Slovenije.

"To je pretjerivanje i to je pisao netko tko ne poznaje prilike u Sloveniji. Neki su naputci sasvim apsurdni", rekao je za "Dnevnik" direktor Infekcijske klinike u Ljubljani dr. Franc Sterle koji kao primjer ističe američku preporuku o cijepljenju protiv tifusa iako ta bolest u Sloveniji već odavno nije zabilježena.

"Slovenija spada meku države s dobrim higijenskim standardom, a što se tiče sigurnosti vode i hrane možemo se uspoređivati s europskim državama, pa i više od toga", rekla je za "Dnevnik" Nina Pirnat iz slovenskog Zavoda za zaštitu zdravlja.

Ona kaže da takve upute Slovenija obično daje svojim državljanima koji idu u Afriku, južnu Aziju i južnu Ameriku i da se radi o pretjerivanju. Po njenim riječima, jedino je opravdana preporuka za cijepljenje protiv meningitisa što ga izazivaju krpelji kojih u slovenskim šumama ima dosta, a neki su i nosioci bolesti koja može u krajnjem slučaju izazvati i encefalitis.

Direktor slovenske turističke organizacije Dimitrij Piciga najavio je da će se interesirati kako su te informacije dospjele na američke portale i kontaktirati veleposlanstvo u Washingtonu.

"Sve me to podsjeća na film o Boratu iz Kazahstana koji zapravo i nije parodija na račun Kazahstana nego SAD-a. No nezgodno je da Amerikanci takvim informacijama vjeruju i to će nam donijeti neugodnosti", rekao je prvi čovjek slovenskog turizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: