Svijet
0

Šokantne preporuke američkim turistima u Sloveniji

FENA
Pravi šok u slovenskoj javnosti izazvale su preporuke američkih zdravstvenih vlasti turistima koji posjećuju Evropu iz kojih bi se moglo zaključiti da Slovenija ima nerazvijene zdravstvo i niske higijenske standarde.

Američka je vlada na internet-stranicama svoje agencije Centers for decease control and prevention (CDC) preporučila Amerikancima koji putuju u Sloveniju da piju samo flaširanu ili prokuhanu vodu, da hranu ne kupuju na tržnicama, jedu samo dobro prokuhanu hranu i izbjegavaju nepasterizirane mliječne proizvode.

Osim toga im se preporučuje im da uz sebe od osnovnog medicinskog pribora imaju sredstva za suzbijanje prolijeva, dezinfekcijsko sredstvo za ruke, a da prilikom boravka u prirodi nose odjeću koja pokriva tijelo i sredstva protiv ugriza krpelja. Preporučuje im se i cijepljenje protiv hepatitisa A i B, tifusa i bjesnila prije dolaska u Sloveniju.

Kako piše ljubljanski list "Dnevnik", preporuke je preuzeo i američki informativni portal za turiste www.mdtravelhealth.com, a slovenski zdravstveni i turistički djelatnici sve to doživljaju kao svojevrsnu dezinformaciju i poniženje.

I za susjednu Hrvatsku, piše "Dnevnik" vrijede posve ista upozorenja, dok se na primjer za Italiju i Austriju ne navodi da su imale slučajeve ptičje gripe, kako je to učinjeno u slučaju Slovenije.

"To je pretjerivanje i to je pisao netko tko ne poznaje prilike u Sloveniji. Neki su naputci sasvim apsurdni", rekao je za "Dnevnik" direktor Infekcijske klinike u Ljubljani dr. Franc Sterle koji kao primjer ističe američku preporuku o cijepljenju protiv tifusa iako ta bolest u Sloveniji već odavno nije zabilježena.

"Slovenija spada meku države s dobrim higijenskim standardom, a što se tiče sigurnosti vode i hrane možemo se uspoređivati s europskim državama, pa i više od toga", rekla je za "Dnevnik" Nina Pirnat iz slovenskog Zavoda za zaštitu zdravlja.

Ona kaže da takve upute Slovenija obično daje svojim državljanima koji idu u Afriku, južnu Aziju i južnu Ameriku i da se radi o pretjerivanju. Po njenim riječima, jedino je opravdana preporuka za cijepljenje protiv meningitisa što ga izazivaju krpelji kojih u slovenskim šumama ima dosta, a neki su i nosioci bolesti koja može u krajnjem slučaju izazvati i encefalitis.

Direktor slovenske turističke organizacije Dimitrij Piciga najavio je da će se interesirati kako su te informacije dospjele na američke portale i kontaktirati veleposlanstvo u Washingtonu.

"Sve me to podsjeća na film o Boratu iz Kazahstana koji zapravo i nije parodija na račun Kazahstana nego SAD-a. No nezgodno je da Amerikanci takvim informacijama vjeruju i to će nam donijeti neugodnosti", rekao je prvi čovjek slovenskog turizma.