Svijet
3

Šokantan snimak koji pokazuje da australska policija nije pomogla čovjeku koji umire

Klix.ba
Australski mediji su objavili šokantnu priču o čovjeku koji je bio priveden u policijsku stanicu pijan, a potom je pušten, nakon čega je preminuo.

Mediji pišu, što se i na snimku nadzornih kamera vidi, da je čovjek dozivao u pomoć iz svoje ćelije, ali da mu niko nije pomogao, niti osigurao medicinski pregled.

Snimak nadzornih kamera je objavljen uz dozvolu porodice muškarca koji je na videu i čije je ime Gong Ling Tang, piše Herald Sun. Snimak nadzornih kamera na kojima se vidi Tang traje 50 minuta, ali je Herald objavio kraću verziju na kojoj se vidi da se on u ćeliji previja od bolova na podu i da mu niko ne dolazi pomoći.

Tang je navodno i zamolio policajce da ga odvedu u bolnicu nakon što je uhapšen zbog pijanstva u maju 2010. godine, ali to se nije dogodilo. Ovaj 53-godišnjak je umro od gastrointestinalnog krvarenja nekoliko sati nakon hapšenja i nakon puštanja iz pritvora u Dandenongu. Prvo je pronađen nedaleko od policijske stanice kako leži u lokvi krvi, a potom je preminuo u bolnici.

Policija je bila protiv puštanja ovog snimka, navodeći da će sve biti izvađeno iz konteksta i ugroziti povjerenje javnosti u policiju.

Tumač za mandarinski jezik, koji je razgovarao sa preminulim prije smrti, je kazao kako je Tang tražio od policije da ga vode u bolnicu i žalio se na bolove, prenose australski mediji.

Video pogledajte ovdje.