|

Šok i nevjerica u Izraelu nakon odluke Suda EU o Hamasu

Šok i nevjerica u Izraelu nakon odluke Suda EU o Hamasu
161
F
FENA
17.12.2014. u 14:01
83
komentara
161

dijeljenja
Šok i nevjerica u Izraelu nakon odluke Suda EU o Hamasu
Sud Evropske unije naredio je brisanje palestinskog pokreta Hamas s popisa terorističkih organizacija na koji je upisan na osnovu medijskih izvještaja, a ne nadležnih autoriteta i činjenica, javljaju agencije te prenose da je Hamas odluku pozdravio, a Izrael zatražio opoziv.
Opći sud Evropske unije, a riječ je o drugom najvišem sudu u EU-u, odredio je da Hamasova imovina u Evropi ostane zamrznuta još tri mjeseca kako bi se mogao provesti postupak žalbe i revizije, javlja Reuters.

Evropski sud nije ulazio u meritum treba li Hamas biti svrstan u terorističke grupe, već je proveo reviziju procesa u kojem je takva odluka bila donesena. Ustvrdio je da odluka nije rezultat mišljenja autoriteta nadležnih za odlučivanje o tom pitanju, već je donesena na temelju medijskih i internetskih navoda.

Hamas, koji sebe naziva legitimnim pokretom otpora i osporava Unijinu odluku iz 2001. da bude na popisu terorista i zamrznute imovine u Evropi, pozdravio je vijest iz Bruxellesa, prenosi agencija AFP.

"To je pobjeda za palestinsko pitanje i prava našeg naroda", rekao je glasnogovornik pokreta iz Gaze Fauzi Barhum i zahvalio sudu na "toj pozitivnoj odluci nakon koje trebaju slijediti međunarodne mjere da se okonča ugnjetavanje palestinskog naroda".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je EU da opozove odluku.

"Očekujemo da oni odmah vrate Hamas na popis", rekao je Netanyahu u Jeruzelemu i dodao da je Hamas "ubilačka teroristička organizacija".

Palestinski pokret Hamas, koji je na vlasti u pojasu Gaze, u svome utemeljiteljskom statutu poziva na uništenje države Izrael s kojim je više puta ratovao, a zadnji je bio ljetošnji 50-dnevni rat.
Prijavi grešku


Komentari (83)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...