Masovne demonstracije
4

Šok bombe i suzavac ispred grčkog parlamenta, privedene 133 osobe

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grčka policija privela je najmanje 133 osobe zbog nemira koji su se dogodili sinoć u blizini parlamenta u Atini tokom masovnih demonstracija protiv sporazuma sa Skopljem o promjeni naziva Makedonije, prenijeli su grčki mediji.

List "Naftemporiki" piše, pozivajući se na snage sigurnosti, da su ove osobe privedene u oblasti Trga Sintagma i da je deset osoba formalno uhapšeno zbog učešća u sukobima.

Policija je ispalila suzavac da bi rastjerala okupljene ispred skupštine u kojoj debata traje već tri dana. Više hiljada okupljenih uzvikivalo je da su poslanici "izdajnici".

Organizatori protesta objavili su da je neophodno nastaviti borbu i pozvali građane da opet dođu pred parlament danas u 11.00 sati

Očekuje se da će zastupnici u popodnevnim satima glasanjem usvojiti sporazum sa Skopljem, prenio je TASS.

"Nalazimo se na korak od istorijskog događaja", rekao je premijer Aleksis Cipras i pozvao poslanike da podrže sporazum.

Iako Cipras u parlamentu ima podršku 151 od 300 poslanika, ankete pokazuju da se većina Grka protivi upotrebi riječi "Makedonija" u bilo kakvom sporazumu jer je to naziv sjeverne grčke pokrajine.

Skoplje i Atina su 17. juna potpisali sporazum prema kojem će bivša jugoslovenska republika promijeniti ime u Sjeverna Makedonija, a Grčka će prestati da blokira približavanje Skoplja EU i NATO savezu.