Rezultati izbora
3

Socijalisti pobijedili u Španiji, ali nedovoljno za većinu. Desničari sve jači

S. H.
Preliminarni rezultati izbora u Španiji govore da su najviše glasova osvojili vladajući Socijalisti premijera Pedra Sancheza, ali nedovoljno za većinu u parlamentu.

Socijalisti su osvojili oko 122 mjesta u Donjem domu parlamenta, dok je konzervativna opoziciona Narodna stranka osvojila 85 mjesta. Krajnja desnica - stranka Vox gotovo je udvostručila broj pozicija u parlamentu i trebala bi biti treća stranka po snazi.

Socijalistička partija osvojila je 120 od ukupno 350 mandata - tri mandata manje nego na aprilskom glasanju. Narodna stranka ima 88 mjesta, u odnosu na 66 koliko su imali na prethodnim izborima, dok Vox ima čak 52 zastupnička mjesta, a na prošlim izborima su imali svega 24.

Lider Narodne stranke Pablo Casado (Foto: EPA-EFE)
Lider Narodne stranke Pablo Casado (Foto: EPA-EFE)

Brojni analitičari smatraju da su sada socijalisti u Španiji u nepovoljnoj poziciji, s obzirom na to da su u zemlji koja je toliko odolijevala desničarskim idejama počele jačati te struje.

Kada je riječ o Kataloniji, preliminarni rezultati govore da su stranke koje ne podržavaju nezavisnost te pokrajine osvojile većinu, tačnije 57,1 posto, dok su stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije osvojile 42,4 posto.