|

Socijalisti pobijedili u Španiji, ali nedovoljno za većinu. Desničari sve jači

Socijalisti pobijedili u Španiji, ali nedovoljno za većinu. Desničari sve jači
3
S. H.
11.11.2019. u 07:30
4
komentara
3

dijeljenja
Socijalisti pobijedili u Španiji, ali nedovoljno za većinu. Desničari sve jači
Preliminarni rezultati izbora u Španiji govore da su najviše glasova osvojili vladajući Socijalisti premijera Pedra Sancheza, ali nedovoljno za većinu u parlamentu.
Socijalisti su osvojili oko 122 mjesta u Donjem domu parlamenta, dok je konzervativna opoziciona Narodna stranka osvojila 85 mjesta. Krajnja desnica - stranka Vox gotovo je udvostručila broj pozicija u parlamentu i trebala bi biti treća stranka po snazi.

Socijalistička partija osvojila je 120 od ukupno 350 mandata - tri mandata manje nego na aprilskom glasanju. Narodna stranka ima 88 mjesta, u odnosu na 66 koliko su imali na prethodnim izborima, dok Vox ima čak 52 zastupnička mjesta, a na prošlim izborima su imali svega 24.

Lider Narodne stranke Pablo Casado (Foto: EPA-EFE) Lider Narodne stranke Pablo Casado (Foto: EPA-EFE)


Brojni analitičari smatraju da su sada socijalisti u Španiji u nepovoljnoj poziciji, s obzirom na to da su u zemlji koja je toliko odolijevala desničarskim idejama počele jačati te struje.

Kada je riječ o Kataloniji, preliminarni rezultati govore da su stranke koje ne podržavaju nezavisnost te pokrajine osvojile većinu, tačnije 57,1 posto, dok su stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije osvojile 42,4 posto.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...