Izbori u Štajerskoj
0

Socijaldemokrati u blagoj prednosti pred Narodnom strankom

FENA
Heinz Christian Strache (Foto: AP)
Heinz Christian Strache (Foto: AP)
Na lokalnim izborima u nedjelju u Štajerskoj uprkos gubicima glasova u odnosu na prošle izbore Socijaldemokratska stranka (SPOe) je u blagoj prednosti pred Narodnom strankom (OeVP) na temelju 99 posto prebrojenih glasova, objavili su austrijski mediji.

Pravi pobjednik izbora, navode analitičari, je krajnje desna Slobodarska stranka koja je osvojila 10,8 posto glasova, a do sada nije bila u štajerskom zemaljskom parlamentu.

Čelnik austrijskih slobodnjaka Heinz Christian Strache izrazio je zadovoljstvo rezultatom izbora kazavši kako su "ostvarili sve postavljene ciljeve".

Socijaldemokratska stranka osvojila je 38,4 posto glasova odnosno oko tri posto manje u odnosu na prošle izbore i ima blagu prednost pred konzervativnom Narodnom strankom koja je osvojila 37,1 posto, odnosno 1,5 posto manje u odnosu na izbore 2005.

Stranka Zelenih (G) zadovoljna je s 5,3 posto osvojenih glasova.

Komunistička stranka (KPOe) koja je na prošlim izborima bila na trećem mjestu osvojivši 4,4 posto glasova i Pokret za budućnost Austrije sa tri posto glasova još strepe da li će uopće ući u štajerski Pokrajinski parlament.

Odaziv birača bio je 63,3 posto.

Analitičari smatraju da je još sve otvoreno te da napetost ostaje do kraja, do objave konačnog ishoda izbora 4. oktobra nakon što se prebroje glasovi glasača putem pošte.