Svijet
0

Socijaldemokrati protiv plaćanja otkupa za otete Njemce

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Vanjskopolitički portparol parlamentarne frakcije vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD) Gert Vajskirhen izjasnio se danas protiv plaćanja otkupnine za Nijemce koji su u svijetu postali žrtve otmičara.

''Mora se o svim mogućim sredstvima i putevima razmisliti da bi se ljudski život spasio, ali mi ne smijemo podleći ucjenama jer bismo onda postali 'loptica' onima koji bi bilo gdje u svijetu došli na ideju da otmu njemačkog državljanina kako bi dobili novac", kazao je Vajskirhen.

U ovom momentu se u rukama otmičara nalaze dvojica Nijemaca, jedan u Iraku i jedan u Afganistanu.

Bitka za oslobođenje njemačkog inženjera u Afganistanu, otetog prije petnaestak dana zajedno s još jednim, koji je u zatočeništvu pod nerazjašnjenim okolnostima preminuo, još traje. Otmičari su za slobodu otetih tražili povlačenje njemačke vojske iz Afganistana, gdje Bundesver ima svoju najveću inostranu misiju.

Kada je riječ o davanju otkupnine za otete Nijemce, njemačka vlada nikada nije potvrdila spekulacije da je platila novcem slobodu svojih građana.

Najnoviji slučaj Njemice Suzane Osthof, otete u Iraku, za čiju je slobodu vlada u Berlinu navodno platila milionsku sumu, izazvao je posebnu pažnju, pošto je, kako je tada pisala štampa, kod nje osobno izgleda pronađen dio novca dat otmičarima.