Austrija
0

Socijaldemokrati i konzervativci napravili koalicijski sporazum

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Socijaldemokratska stranka SPOe naimenovanog austrijskog kancelara Wernera Faymanna zaključila je u nedjelju koalicijski sporazum s konzervativcima iz Stranke austrijskog naroda OeVP, osam sedmica nakon prijevremenih općih izbora, saopćile su obje stranke u Beču.

Prema odredbama sporazuma, Werner Faymann će predvoditi vladu u kojoj će drugi čovjek biti lider demokršćanske formacije OeVP Josef Proell, koji će obavljati dužnost vicekancelara.

Obje stranke su saopćile da će ubrzati pregovore o vladi velike koalicije zbog svjetske financijske i ekonomske krize.

Stranke sada imaju većinu u donjem domu parlamenta, 108 od ukupno 183 mjesta.

SPOe i OeVP su posljednjih dana uspjeli da se dogovore o glavnim pitanjima, kao što su ekonomski rast, financijska reforma, reforma socijalnog osiguranja i penzije.

SPOe je na općim izborima dobio 29,3 posto glasova i 57 mjesta u Nationalratu, konzervativci iz OeVP-a su dobili 26 posto glasova i 51 mjesto, javlja AFP.

Austrijski mediji prenose u ponedjeljak kako je novost i da dosadašnja ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik odlazi s dužnosti i neće biti članica nove savezne koalicijske vlade.

"Sve će biti bolje", obećao je Austrijancima nakon dogovora s Narodnom strankom budući kancelar Werner Faymann, poželjevši da će saradnja budućih koalicijskih partnera biti sasvim drukčija nego što je to bilo u proteklih 20 mjeseci.

Do prijevremenih izbora u septembru je i došlo zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji socijaldemokrata i narodnjaka, no i jedni i drugi su na izborima ostvarili svoje najlošije rezultate nakon Drugoga svjetskog rata, a ojačala je desnica.

"Bit će to Vlada koja će raditi novim stilom, bez svađa", rekao je Faymann.

Budući vicekancelar i najvjerojatnije ministar financija Josef Proell izrazio je zadovoljstvo što je postignut kompromis glede spornoga referenduma o važnim odlukama Evropske unije, što je zahtijevala Socijaldemokratska stranka, a Narodna u potpunosti odbijala, što je bio i uzrok raspada bivše vlade u julu. Postignuti kompromis podrazumijeva da neće biti nadglasavanja koalicijskih partnera u parlamentu.

"Protiv volje Narodne stranke neće biti nikakva referenduma", rekao je Proell.

To nije bilo dovoljno za austrijsku ministricu vanjskih poslova Ursulu Plassnik koja je, odbacivši kompromisno rješenje, dala ostavku.

"Ono što su se stranački prvaci dogovorili ostavlja mnogo nejasnoća o poglede pitanja Evropske unije i moram otvoreno reći da neću pripadati novoj saveznoj vladi", kazala je ministrica Plassnik. Ona ostaje ministrica dok se ne sastavi nova vlada.

Koalicijski program rada nove vlade obuhvaća više od 200 stranica. Faymann je uspio unijeti u njega najvažnija obećanja dana u predizbornoj kampanji: zauzimanje za stvaranje novih radnih mjesta, stvaranje nove socijalne sigurnosti, izdvajanje više novca za obrazovanje, zdravstvena i porezna reforma itd.

Jedna od glavnih tačaka u programu je, kako ističu analitičari, da nema nadglasavanja koalicijskih partnera u parlamentu, jer ako, naprimjer, jedan ili drugi koalicijski partner podrži održavanje referenduma o bilo kojoj važnoj odluci EU-a na zahtjev neke treće strane, to će značiti kraj savezne koalicije i voditi neizbježno novim izborima, stoji u programu.

Opozicijske desničarske stranke: Slobodarska i Pokret za budućnost Austrije vrlo su kritične prema novom koalicijskom programu i govore o "koaliciji gubitnika koja će produžiti nerad", a Stranka zelenih ocijenila je program rada te Vlade kao "programčić".

Austrijski mediji pišu u ponedjeljak da je iz pregovora Faymann izišao kao pobjednik jer je dobio u Josefu Proellu partnera kakva je želio. Proell je također dobitnik jer je zauzvrat uspio zadržati sva najvažnija ministarstva za Narodnu stranku: finansija, gospodarstva, unutarnjih i vanjskih poslova, znanosti, poljoprivrede i pravosuđa.

Socijaldemokratska stranka imat će ministarstvo žena, socijalne skrbi, prometa, obrazovanja, zdravstva i odbrane.

"S dobrovoljnim odlaskom ministrice vanjskih poslova Ursule Plassnik i Faymann i Proell riješili su se vrlo bliske suradnice bivšega kancelara Wolfganga Schuessela", pišu mediji, no ona ostaje zastupnica u saveznom parlamentu, kao i drugi Schuesselovi bliski suradnici, Wilhelm Morterer i Martin Bartenstein. Oni neće biti u Vladi, no, po ocjeni analitičara, mogu stvarati teškoće novom vicekancelaru Proellu.

Nova koalicijska vlada prisegnut će sljedeće sedmice pošto Narodna stranka održi svoju konvenciju i potvrdi novoga predsjednika Josefa Proella.

Faymann i Proell ispunili su želju saveznoga predsjednika Heinza Fischera, koji je u nekoliko navrata izjavio kako želi da pregovori o sastavu nove Vlade završe do početka decembra, te da Vlada počne raditi prije Božića. Naglašavao je da je "u vrijeme finansijske krize i gospodarskih teškoća Austriji potrebna stabilna savezna vlada",