Svijet
0

Snowden u pismu optužio medije za lažne tvrdnje o njegovoj situaciji

Klix.ba
Edward Snowden
Edward Snowden
Edward Snowden, zviždač iz američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), koji se nalazi u privremenom azilu u Rusiji, progovorio je protiv medija zbog pogrešnog prikazivanja, namjernog ili slučajnog, njegovog trenutnog pravnog statusa.

Snowden je u kontaktu sa svojim ocem Lonom, čiji pravni tim čine advokat Bruce Fein i njegova supruga i glasnogovornica Mattie Fein. Interesovanje javnosti za priču, kombinovano sa Snowdenovim sumnjivim boravištem u Rusiji, natjeralo je medije da se obruše na Snowdena i Feinove.

"Privuklo mi je pažnju to što mediji traže informacije o mojoj trenutnoj situaciji, a zbog teškoća u direktnom kontaktu, zavedeni su pogrešnim informacijama koje su im dali pojedinci povezani sa mojim ocem", napisao je Edward Snowden u e-mailu Huffington Postu.

Mattie Fein navodi kako pravni tim Lona Snowdena nije imao povjerenja u grupu WikiLeaks ni Glenna Greenwalda, novinara Guardiana, koji je prvi objavio povjerljive dokumente iz NSA, a koje mu je dao Snowden. Fein tvrdi da je Greenwald pokušavao privući vodeće medije da plate više od milion dolara za ekskluzivni intervju sa zviždačem iz NSA.

"Želio bih ispraviti te navode. Imao sam sreće da me posavjetuje međunarodni tim sačinjen od nekih od najboljih advokata svijeta i da radim sa novinarima čiji su integritet i hrabrost neupitni. Nema nikakvog sukoba između mene i bilo kojeg pojedinca ili organizacije s kojom sam bio povezan. Moj otac, a ni njegovi advokati, me ne zastupaju ni na kakav način. Niko od njih nije umiješan u moju trenutnu situaciju i ovo neće promijeniti moju budućnost. Zamolio bih novinare da shvate da ne posjeduju nikakva posebna saznanja o mojoj situaciji i budućim planovima te da ne iskorištavaju emocije mog oca za punjenje tabloidnih vijesti", napisao je Snowden.

Američka unija građanskih sloboda (ACLU) potvrdila je Huffington Postu da e-mail zaista stiže od Snowdena. ACLU koordinira Snowdenovu odbranu, ukoliko se slučajno vrati u SAD.

Snowden je ove sedmice prvi put direktno razgovarao sa ocem, još otkako je pobjegao iz SAD-a. Razmijenili su poruke putem šifriranog internet chata, uprkos upozorenjima advokata da bi poruke mogle biti pročitane. Stariji Snowden dobio je i rusku vizu te planira posjetiti sina.