Južna Afrika
13

Snježni pokrivač prekrio Johannesburg

FENA
Neoubičajene snježne padavine u utorak su zahvatile trgovačko središte Južne Afrike, Johannesburg, zavijajući grad u bijelo, dok su mještani izašli na ulice kako bi posmatrali snježne pahulje.
  • Ovo je zapanjujuće, sretan Božić!, izjavio je Roger Gibbs, vozeći se predgrađem Jogannesburga u kojem su stabla bila prekrivena snijegom, prenosi internetsko izdanje novina Daily Telegraph.

Snježne padavine obično se registruju jednom godišnje u planinama Južne Afrike i Lesota, koji čak ima i skijaški centar, ali u brdima oko Johannesburga snijeg nije zabilježen u posljednjih pet godina.

Obilnije padavine u planinama dovele su do zatvaranja glavnog autoputa koji povezuje Johannesburg s Durbanom, najprometnijom afričkom lukom.

  • Nekoliko osoba "odsječeno" je na planinskom prelazu, a vlasti pokušavaju da ih izvuku na sigurno, izjavila je Andy Visser, glasnogovornica kompanije koja upravlja utoputem N3.

Snijeg je padao širom Johannesburga, prekrivajući južne kvartove grada u ranim jutarnjim stima i krećući ka finansijskom kvartu Sandton.

  • Zapanjujuće! Ovo se nikada nije desilo u mom životu, izjavio je Mizundile Eseu (23), koji radi kao zaštitar.

Vlasti su zatražile od vozača da budu pažljivi na cestama, a samo nekoliko vozača usudilo se da vozi cestama prekrivenim snijegom.