Zaštićen od 1974.
339

Snježni leopard skinut sa liste ugroženih životinjskih vrsta

Klix.ba
Snježni leopard (Foto: EPA-EFE)
Snježni leopard (Foto: EPA-EFE)
Odlukom Međunarodne unije za očuvanje pirode (IUCN) snježni leopard, koji se dugo vremena vodio kao ugrožena vrsta, prebačen je u kategoriju "ranjivih". Međunarodni konzervatori upozoravaju da nova klasifikacija ne znači da je ova vrsta sigurna i naglasili da se snježni leopard i dalje suočava s ozbiljnim prijetnjama krivolova i uništavanja staništa.

Snježni leopard živi u planinama srednje Azije, a na listi ugroženih životinja je od 1974. godine. Statusna promjena uslijedila je nakon trogodišnjih procjena međunarodnih stručnjaka.

"Da i se smatrali 'ugroženim' mora postojati manje od 2.500 snježnih leoparda u zreloj dobi i oni moraju imati veliku stopu pada. Iako su brojke ohrabrujuće, to ne znači da su snježni leopardi 'sigurni'. Ova vrsta se još uvijek suočava s visokim rizikom od izumiranja u divljini i vjerovatno je i dalje u opadanju, ali ne po ranijoj stopi", rekao je Tom McCarthy, šef programa za snježne leoparde u grupi za očuvanje velikih mačaka "Panthera".

Organizacija "Snow Leopard Trust" protivi se promjeni status snježnog leoparda i planira osporiti odluku Međunarodne unije za očuvanje pirode.

"Vjerujemo da bi to moglo imati ozbiljne posljedice za vrstu", poručili su.

Snježni leopardi su na meti lovaca zbog gustog krzna i kostiju, a količina divljači koju love opada zbog velikog broja domaće stoke koja troši pašnjake.