Opasnost od snježnih odrona
0

Snježne padavine izazvale haos na zapadu Austrije

FENA
Snježne padavine izazvale haos na putevima (Foto: AFP)
Zapadni dio Austrije zahvatilo je snažno olujno nevrijeme, koje je izazvalo pravi haos na putevima, ali i poremetilo saobraćaj na austrijskoj željeznici.

Saobraćaj na najvećoj željezničkoj liniji u Austriji, koja povezuje istok i zapad zemlje, prekinut je jučer poslije obilnog snijega u Tirolu, popularnom alpskom turističkom odredištu. Ta pruga i jutros je bila zatvorena za saobraćaj.

Dvije ostale željezničke linije koje povezuju Tirol s južnom Njemačkom, također su prekinute, a oborena stabla su oštetila žice koje se nalaze iznad pruge.

Oluja "Andrea“ prošla je preko zapada Austrije brzinom do 130 kilometara na sat, posebno u pokrajinama Tirol i Forarlberg, donijevši velike količine snijega.

Od četvrtka do subote napadalo je do 120 centimetara snijega, a meteorolozi najavljuju da će snježne padavine biti nastavljene i narednih dana i da će u planinskim regionima pasti još oko metar novog snijega.

Skijaška mjesta koja su od petka ujutro, u regionu planine Arlberg, bila odsječena od svijeta, u subotu su ponovo dostupna kopnenim putem.

Zbog velike količine snijega, koji je napadao, opasnost od snježnog odrona je povećana na četvrti stepen na petostepenoj skali.

Zbog opasnosti od lavina helikopterska jedinica austrijske vojske stavljena je u viši stepen pripravnosti i osam helikoptera stavljeno je na raspolaganje za pomoć stanovništvu.

Probleme s napajanjem strujom imalo je 35 od 279 opštine u pokrajini Tirol, gdje je i više puteva moralo biti zatvoreno za saobraćaj.