Rusija
150

Snježne padavine blokirale Moskvu, u Sibiru temperature padaju do minus 56

I. M.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Temperature u dijelovima Sibira pale su u ponedjeljak na minus 56 stepeni celzija, dok su mećave donijele u Moskvu rekordne snježne padavine i poremetile letove aviokompanija.

U Republici Saha, koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Sibira, gdje se nalazi Jakutsk, jedan od najhladnijih gradova na svijetu, temperature su pale ispod minus 50 stepeni, prema meteorološkim stanicama u regionu. U Ojmjakonu, oblasti u Sahi, u ponedjeljak navečer je zabilježena temperatura minus 56 stepeni celzija.

Ruski prognostičari su rekli da će se u Ojmjakonu osjećati više od minus 60 stepeni celzija s obzirom na vjetar i vlagu i da će temperature dodatno pasti tokom noći.

"U evropskom dijelu Rusije, na teritorijama Urala i Sibira, očekuje se pad temperatura u prvoj sedmici decembra", saopćila je ruska nacionalna meteorološka služba.

Temperature od minus 50 stepeni postale su manje uobičajene posljednjih godina zbog klimatskih promjena.

U ruskoj prijestolnici, jedne od najvećih snježnih padavina ikada viđenih 3. decembra ostavile su dijelove Moskve prekrivene nanosima od preko 35 centimetara snijega u samo jednom danu. Letovi su otkazani na nekim od moskovskih aerodroma.

Predviđeno je da će temperature u Moskvi i regionu oko glavnog grada Rusije pasti na oko minus 20 stepeni kasnije ove sedmice. Na Uralu se ove sedmice prognozira pad temperatura do minus 40 stepeni.​