Otkazana proslava revolucije
0

Snježna oluja zavejala putnike u Mađarskoj

FENA
Budimpešta (Foto: Arhiv/AFP)
Budimpešta (Foto: Arhiv/AFP)
Više hiljada osoba bilo je primorano da noć provede u svojim vozilima ili u objektima pored puta nakon što je jaka snježna oluja zavejala glavni mađarski autoput M1 između Budimpšete i Beča, dok su vlasti bile primorane da otkažu niz aktivnosti povodom obilježavanja godišnjice mađarske revolucije protiv Habsburške monarhije 1848. godine.

Spasilačke službe su rekle agenciji AP da su snažni vjetrovi brzine od gotovo 100 kilometara na sat snijegom zavejali kamione na autoputu M1, zbog čega je nastao ogroman zastoj.

Više desetina drugih važnijih putnih pravaca u Mađarskoj je blokirano, a bez električne energije je ostalo oko 100.000 stanovnika.

Snijeg je, takođe, onemogućio desetine hiljada ljudi da dopru do mađarske prijestolnice kako bi iskazali nezadovoljstvo ili slaganje s kontroverznom odlukom premijera Viktora Orbana da ove nedjelje promijeni ustav, javlja agencija France Presse.

Evropska unija, SAD i organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovali su te ustavne amandmane, ocijenivši da bi oni mogli da ograniče moć najvišeg sudskog organa - Ustavnog suda i ugroze demokratiju u zemlji.

"U Mađarskoj je zbog vejavice zatvoren autoput M1 od Budimpešte do Beča i M7 od Budimpešte prema Balatonu, u vozilima je ostalo zarobljeno više hiljada ljudi, a ekipe rade na izvlačenju vozila i zbrinjavanju ljudi", rekao je u petak konzul Ambasade Srbije Milan Vukosavljević.

Riječ je o koloni od gotovo 100 vozila.