Nezapamćeno nevrijeme
7

Snježna oluja u SAD-u odnijela najmanje 26 života i ostavila milione domaćinstava bez struje

A. B.
Foto: EPA-EFE
Snježna oluja u SAD-u odnijela je najmanje 26 života, ostavila veliki broj domaćinstava u Teksasu bez struje i u utorak poharala američki jugoistok.

Oko 105 miliona Amerikanaca je upozoreno na posljedice zimske oluje, Nacionalna meteorološka služba je saopćila da se očekuju veliki nanosi snijega, susnježica, ali i ledena kiša na jugu zemlje od sredine srijede do četvrtka.

Upozorenja su izdata za područja Mississippija, Oklahome, Tennesseeja, Tekswasa i Arkansasa.

Od 26 stradalih, tri osobe su se ugušile ugljenmonoksidom dok je jedan vozač preminuo nakon što je automobilom udario u grtalicu.

Oluja je poremetila i distribuciju vakcina protiv koronavirusa, a oko 2.000 ljudi u okrugu Miami-Dade neće primiti unaprijed dogovorenu dozu upravo zbog kašnjenja u isporuci. I u ostalim područjima je odgođen veliki broj vakcinacija iz istog razloga.

Kada je riječ o temperaturama, meteorolozi su naveli da su prošle sedmice mnogi rekordi zabilježeni jer su u pojedinim gradovima zabilježene temperature i 31 stepen ispod nule.

Samo u utorak, najmanje 20 gradova je zabilježilo najhladnije vrijeme u historiji, ali takva situacija, prema prognozama, se očekuju i ove sedmice.

Zvaničnici u Teksasu suočeni su s kritikama jer je energetska mreža u više navrata propadala. Ledena oluja zaustavila je divovske vjetroagregate u zapadnom Teksasu, zbog čega energetske kompanije nisu mogle zadovoljiti eskalirajuću potražnju.

Tako je u utorak oko 3,8 miliona domaćinstava i preduzeća širom Teksasa su proveli noć u mraku usljed nestanka struje.

Više od 73 posto kopnenog dijela SAD-a bilo je prekriveno snijegom u utorak i stručnjaci smatraju da bi tolike količine mogle izazvati porast rijeka i poplave.

Od utorka od 6:00 sati ujutro, snijeg je prekrio 45 od 48 saveznih američkih država. Florida, Georgija i Južna Karolina su jedine države u kojima nije bilo padavina.

Vlasti na jugu Teksasa su također upozorili građane da u zatvorenom prostoru ne koriste roštilje ili grijalice na propanske boce, jer su u bolnice dolazili otrovani ugljenmonoksidom nakon što su na taj način pokušavali zagrijati zaleđene domove, piše CNN.