Svijet
0

Snježna oluja u Americi se premješta sjevernije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Snježna oluja koje je donijela neuobičajeno velike nanose snijega za Božić u jugoistočnim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) premješta se danas sjevernije ka istočnoj američkoj obali, pa se najavljuje snijeg do 25 centimetara u Vašingtonu, Njujorku i u regiji Nove Engleske.

Aviokompanije su otkazale na stotine letova na sjeveroistočnom koridoru, uz najave novih otkazivanja letova kako se oluja bude pojačavala, prenijela je agencija AP.

Američke države Merilend, Virdžinija i Sjeverna Karolina proglasile su vanredno stanje sinoć ili jutros.

Dok su službe u Sjevernoj Karolini pokušavale da očiste snijegom i ledom okovane puteve, zvaničnici kompanije Srednji Atlantik proveli su Božić u pripremama za snijeg od 30 centimetara, pad temperature i jak vjetar.

U Novoj Engleskoj, koja je locirana na sjeveroistoku SAD između Atlanskog okeana, Kanade i države Njujork, moglo bi da padne i do 60 centimetara snijega, dok se u državi Njujork očekuje preko 30 centimetara, ali kako je snijeg propraćen jakim vjetrom moguće su i sniježne mećave.

Jaka snježna oluja je proizišla iz formiranja sistema niskog vazdušnog pritiska koji će se danas intenzivirati kod obale Sjeverne Karoline, koja izlazi na Atlantski okean, i ojačat će oluju kako se ona bude kretala sjevernije, saopćila je Američka nacionalna meteorološka služba.

Nevrijeme duž istočne američke obale potrajat će do utorka, navode prognostičari, a prenosi AP.