Prizor iz bajke
88

Snježna oluja potpuno zaledila kuće pored jezera Erie u New Yorku

DP
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Snježna oluja je prošle sedmice pogodila zapad New Yorka i stvorila prizor iz bajke na jezeru Erie. Snimke s ovog područja neodoljivo podsjećaju na scene iz animiranog filma Frozen.

Temperatura se prošle srijede spustila ispod nule, a jaki vjetrovi podigli su valove jezera Erie. Voda je zapljusnula kuće na obali i pretvorila ih u hladne palače.

Fotografije snimljene u Hamburgu, gradu koji se nalazi južno od Buffala, prikazuju kuće okovane ledom. Obližnje drveće također je zaleđeno.

"Dobrodošli u Narniju", napisao je John Kucko na Twitteru, a njegova objava prikazuje kako izgledaju kuće prekrivene ledom.

Ed Mis živi na obali jezera Erie. U izjavi za TV stanicu WGRZ rekao je da nikada ranije nije vidio ovakav prizor. Prednji dio njegove kuće prekriven je ledom debljine od 30 centimetara do jednog metra.

"Morao sam izaći kroz stražnja vrata, a potom probiti led kako bih ušao u kuću", objasnio je Mis.

Stanovnici su naveli da je led blokirao vrata i prozore kuća zbog čega je u njihovim domovima zavladala tama.

Lise Kreuder je istakla da hladna oluja nije viđena još od 70-ih godina prošlog vijeka te da joj je dom oštećen uslijed nevremena. Nada se da će uskoro biti podignut zid koji će štititi domove stanovnika Hamburga od vremenskih nepogoda.

"Pukotine su vidljive na podu garaže. Sinoć smo iz kuće izbacivali vodu", dodala je Kreuder.

Gradski su službenici prošlog mjeseca najavili da će tokom 2020. godine početi izgradnju zida i drugih mjera koji bi trebali zaštititi imovinu i živote stanovnika Hamburga, piše Fox News.

Dok se stanovnici uz obale jezera Erie suočavaju s ledom, New York se još ne može izboriti s velikom količinom snijega koji je tokom prošle sedmice pao u ovom dijelu SAD-a. Nacionalna meteorološka služba Buffala javila je da je od četvrtka palo oko 1,2 metara snijega, ali da se snježni pokrivač zadržava pretežno u ruralnim područjima oko jezera Erie.

"Kada se hladna i suha zračna masa kreće preko Velikih jezera pokupi i vlažan zrak iznad vode. On se pretvara u snijeg koji potom pada južno i istočno od jezera", stoji u objašnjenju Nacionalnog laboratorija za velike oluje.

Utjecaj jezera najčešće je vidljiv tokom kasne jeseni i zime kada hladan zrak iz Kanade dođe do Velikih jezera.