Svijet
0

Snižen stepen pripravnosti u Britaniji

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Vlasti Velike Britanije snizile su u srijedu stepen pripravnosti zbog mogućnosti terorističkih napada sa "kritičnog" na stepen "ozbiljno". Izvori bliski istrazi o prošlonedjeljnom pokušaju bombaških napada u Londonu i Glasgowu saopštili su da policija vjeruje da su glavni osumnjičeni uhapšeni.

Ministrica unutrašnjih poslova Jacqui Smith rekla je da odluka da se stepen pripravnosti snizi znači da se više "ne očekuje da do terorističkog napada dođe svakog časa", što označava nivo "kritično", ali da je ta mogućnost i dalje "ozbiljna i realna", prenio je Reuters.

Najviši stepen pripravnosti uveden je prije četiri dana, kada su u centru Londona pronađena dva automobila s eksplozivom i na aerodromu u Glasgowu u čiji je ulaz udario zapaljeni džip.

Prema izjavi sigurnosnih izvora, sva osmorica uhapšenih bili su ljekari ili medicinski radnici, i svi, osim dvojice, potječu iz zemalja Bliskog istoka.

Britanski premijer Gordon Brown je danas u parlamentu potvrdio da je pokrenuta istraga o sigurnosnim mjerama u bolnicama i državnom zdravstvu i najavio da će vlada pooštriti kontrole imigranata koji konkuriraju za osjetljive poslove, kao što je ljekarski.

Sigurnosni analitičari smatraju da je ideja da bi u bolnicama mogli da rade islamistički militanti veoma uznemirujuća, jer oni na takvim poslovima često dolaze u dodir s opasnim biološkim i radiološkim supstancama.