Bilo je mnogo teorija
34

Snimljen mogući uzrok požara koji su razorili dio Havaja i odnijeli desetine života

F. H.
Brutalni šumski požari koji su desetkovali velika područja havajskog otoka Mauija, uključujući historijski grad Lahaina, možda su uzrokovani oštećenjem dalekovoda.
Videosnimak i podaci iz električne mreže podudaraju se i ukazuju da je prvi požar na otoku možda izbio zbog pada stabla na dalekovode. Sigurnosna kamera u Maui Bird Conservation Centeru u regiji East Maui Upcountry snimila je bljesak u šumi blizu centra oko 23 sata.

"Mislim da je to kad stablo pada na dalekovod. Nestalo je struje, naš generator se uključuje, kamera se ponovno uključuje, a zatim šuma gori", rekla je Jennifer Pribble, viša koordinatorica istraživanja u Centru za očuvanje ptica Maui, u videu koji je na Instagramu objavio havajski Odjel za zemljište i prirodne resurse

Tačno u isto vrijeme, 10 senzora u gradiću Makawao, u blizini konzervatorskog centra, zabilježilo je veliki incident u podacima o električnoj mreži Whisker Labs, kompanije koja koristi naprednu mrežu senzora za nadzor mreža širom Sjedinjenih Američkih Država.

"Ovo je snažna potvrda, temeljena na stvarnim podacima, da su kvarovi na elektromreži vjerovatno bili izvor paljenja više šumskih požara na Mauiju", rekao je Bob Marshall, osnivač i glavni izvršni direktor Whisker Labsa za Washington Post.

Požar na Havajima je izazvao spekulacije na društvenim mrežama da je riječ o namjernom podmetanju požara za koje su "krivi" vladini ljudi iz sjene. Mnoge fotografije koje su postojale i prije požara su iskorištene kao autentični snimci sa Havaja, a scenama sa ostrva je manipulisano kako bi ispalo kao da su čudne sile povezane sa katastrofom koja ih zadesila.

Mnogi smatraju i da su požare podmetnuli bogati stanovnici ostrva kako bi otjerali zemljoposjednike u Lahaini.