|

Snimljen kratki film o utapanju dječaka Aylana Kurdija

Snimljen kratki film o utapanju dječaka Aylana Kurdija
0
A
Anadolija
19.11.2015. u 12:35
9
komentara
0

dijeljenja
1/5 Foto: Anadolija
2/5 Foto: Anadolija
3/5 Foto: Anadolija
4/5 Foto: Anadolija
5/5 Foto: Anadolija
O utapanju trogodišnjeg sirijskog dječaka Aylana Kurdija, čije je tijelo izbacilo more na obale Bodruma u septembru, u Bursi u Turskoj je snimljen kratki film.
Dječak je 2. septembra sa roditeljima i starijim bratom gumenim čamcima krenuo na opasni put prema Grčkoj, međutim njene obale nije uspio vidjeti. Osim sirijskog dječaka, u moru je, putujući prema grčkoj obali iz ratom zahvaćene Sirije, stradao i njegov stariji brat Galip, njihova majka Zahin i još devet migranata.

Film sniman uz obale jezera Iznik i u mjestu Orhangazi traje pet minuta i sedam sekundi. Režiser filma je Selahattin Celik, a scenario je napisao Serdar Sensoy. Film počinje prizorima bombardovanja zgrada u Siriji i zvukom ezana.

Prikazao je i kuću u Kobaniju (Ayn el Arap) u kojoj je živjela Aylanova porodica. Uz prikaz vijesti o prelasku izbjeglica iz Sirije u Tursku, data je i scena u kojoj otac malog Aylana daje novac krijumčaru ljudima. Očajna porodica po olujnom nevremenu penje se na brod i nestaje u noći. Potresna scena izbacivanja mrtvog tijela dječaka i njegov pronalazak, kao i trenutak kada je otac zagrlio beživotno tijelo završavaju porukom "Ljudskost Evrope izbačena je na obalu".

Fotografija na kojoj se vidi mrtvo tijelo djeteta obišla je svijet.  

Režiser Celik je novinaru AA kazao kako se ova tragedija desila u periodu kada su najveće svjetske sile o pitanju izbjeglica "ostajale po strani".

"Treba shvatiti ono što su sirijske izbjeglice proživjele, i pomoći im. Uprkos tome, one zemlje koje slove za svjetske sile, ne žele ih primiti. Ovim filmom  željeli smo ispričati priču Aylana, ali i drugih osoba koje je zahvatila ista sudbina. Snimanje je trajalo oko dvije sedmice. S ciljem što vjernijeg prikaza, konsultovali smo se sa sirijskim državljanima. Jedan dio je sniman u kući sirijske porodice, u Orhangaziju", kazao je Celik.

Jedan od glumaca je i Sirijac, koji sada živi u Turskoj, Hasan Haco, koji je i sam u bombardovanjima izgubio nekoliko članova porodice.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...