Svijet
0

Snimak POP-TV iz 2004.: Janša na proturomskim protestima

FENA
Rat za gledanost u najelitnijem večernjem terminu između dviju najgledanijih slovenskih televizijskih stanica nastavljen je u utorak objavom arhivskog snimka proturomskih protesta iz 2004. godine, na kojima zajedno nastupaju sadašnji predsjednik slovenske vlade Janez Janša i nacionalistički čelnik Zmago Jelinčič.

Snimak je objavila komercijalna televizijska stanica POP-TV u svojoj emisiji "Provjereno" u utorak. Njen politički magazin pod tim naslovom emitira se u isto vrijeme s emisijom "Piramida" državne televizije.

"Piramida" je najveću gledanost postigla prošle sedmice dovođenjem u studio predsjednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Jelinčiča, no zbog "govora mržnje" u emisiji posvećenoj pitanju Roma Jelinčič je suspendiran iz daljnjih emisija, pa je za neke i sam koncept emisije doveden u pitanje.

Kontrirajući "Piramidi", POP-TV je u utorak u tematskoj emisiji "Provjereno", posvećenoj govoru mržnje i populizmu u slovenskoj politici, među ostalim pokazao arhivski snimak napravljen 27. maja 2004. godine ispred sjedišta slovenske vlade.

Nekoliko stotina stanovnika iz jednog sela blizu Novog Mesta tada je zbog jednog konflikta od vlade tražilo uklanjanje ilegalno sagrađenog romskog naselja.

Janša - koji je tada vodio najjaču oporbenu stranku, a u kampanji pred parlamentarne izbore koji su održani na jesen te godine - rekao je okupljenim prosvjednicima da im čestita na njihovoj građanskoj hrabrosti i da ih poziva da se okupe u još većem broju ako se stvari ne riješe, dok je Jelinčič rekao da Slovenci u Sloveniji imaju manje prava od Roma.

U emisiji je iznesena teza da se govor mržnje širi zato jer ga toleriraju, a ponekad i podržavaju političari-populisti u želji da osvoje stanovit krug birača.