Svijet
0

VIDEO / Snimak masakra u Australiji iz 1996. objavljen na internetu

FENA
Martyn Bryant
Martyn Bryant
Videosnimak posljedica masakra koji se dogodio 1996. godine na južnom australijskom otoku Tasmanija, kada je jedan napadač ubio 35 ljudi, pojavio se na internetu, a policija je zatražila da se on hitno ukloni.

Riječ je o policijskom materijalu, snimljenom u svrhe obuke, kojim je dokumentiran najveći masakr počinjen u Australiji, a koji je ukraden iz policijske arhive prije više godina.

Policija do danas nije utvrdila ko je ukrao ovaj snimak, a 2004. godine je otkrila da se njegove kopije, s potresnim slikama tijela žrtava, prodaju na jednoj tasmanijskoj pijaci.

Prodavač kod koga su kopije pronađene tvrdio je da je snimak pronašao u kanti za otpatke.

U toku je istraga o tome ko je ovaj potresni videomaterijal postavio na internet, a australijska policija je zatražila od YouTubea i drugih web stranica na koje je snimak postavljen da ga uklone.

Snimak mjesta zločina u Tasmaniji našao se na Internetu samo nekoliko dana pošto je u Norveškoj Anders Behring Breivik izveo dva napada u kojima je ubio najmanje 76 ljudi.

Masakr na Tasmaniji, koji je počinio Martyn Bryant u malom turističkom mjestu Port Arthur 1996. godine, šokirao je cijelu zemlju, a tadašnja konzervativna vlada je u periodu od šest godina provodila program obavezne predaje vatrenog oružja bez dozvole.