Kina
0

Sniježne padavine blokirale saobraćaj u pokrajini Shaaxi

FENA
Oko 10.000 vozila i 30.000 osoba blokirani su na putevima u najvećoj kineskoj pokrajini Shaaxi poslije dvodnevnih snježnih padavina koje su prekinule kretanje ljudi i transport uglja, javili su u srijedu državni mediji.

Velike saobraćajne gužve su se nešto smanjile u srijedu u podne, ali će potrajati još izvjesno vrijeme.

Bit će još problema u javnom saobraćaju, transportu uglja, isporukama materijala za potrebe proizvodnje i domaćinstva.

Prošle godine u Shaaxiju je proizvedeno 656 miliona tona uglja, što čini oko 23 posto cjelokupne kineske proizvodnje.

Zastojima u saobraćaju su pogođena mjesta Datong, Xangdzi i drugi veliki rudarski centri. Nema, međutim, znakova da su prekidi u snabdijevanju ozbiljno narušili proizvodnju električne energije ili industrijsku proizvodnju.

  • Ukoliko loše vrijeme i gužve u saobraćaju potraju više od jedne sedmice, to bi prouzrokovalo probleme u snabdijevanju ugljem, izjavio je analitičar Chen Liang.

  • Moguće je da budemo suočeni s ozbiljnim nestašicama uglja i električne energije kao početkom 2008. godine, izjavio je Chen, prenosi Reuters.

Rezerve uglja u termocentralama su pale na prosječan nivo dovoljan za 14 dana. Slična snježna oluja je početkom 2008. godine paralisala puteve i oborila električne vodove na jugu zemlje.

Pokrajinska vlada Shaaxija pozvala je lokalne vlasti da preuzmu brigu o putnicima blokiranim na putevima. Snježne padavine su širom sjeverne Kine paralisale saobraćaj u mnogim mjestima u ponedjeljak navečer. Meteorološka služba je najavila slabije snježne padavine narednih dana.