|

Sniježne padavine blokirale saobraćaj u pokrajini Shaaxi

Sniježne padavine blokirale saobraćaj u pokrajini Shaaxi
0
F
FENA
11.11.2009. u 12:45
0
komentara
0

dijeljenja
Sniježne padavine blokirale saobraćaj u pokrajini Shaaxi
Oko 10.000 vozila i 30.000 osoba blokirani su na putevima u najvećoj kineskoj pokrajini Shaaxi poslije dvodnevnih snježnih padavina koje su prekinule kretanje ljudi i transport uglja, javili su u srijedu državni mediji.
Velike saobraćajne gužve su se nešto smanjile u srijedu u podne, ali će potrajati još izvjesno vrijeme.

Bit će još problema u javnom saobraćaju, transportu uglja, isporukama materijala za potrebe proizvodnje i domaćinstva.

Prošle godine u Shaaxiju je proizvedeno 656 miliona tona uglja, što čini oko 23 posto cjelokupne kineske proizvodnje.

Zastojima u saobraćaju su pogođena mjesta Datong, Xangdzi i drugi veliki rudarski centri. Nema, međutim, znakova da su prekidi u snabdijevanju ozbiljno narušili proizvodnju električne energije ili industrijsku proizvodnju.

- Ukoliko loše vrijeme i gužve u saobraćaju potraju više od jedne sedmice, to bi prouzrokovalo probleme u snabdijevanju ugljem, izjavio je analitičar Chen Liang.

- Moguće je da budemo suočeni s ozbiljnim nestašicama uglja i električne energije kao početkom 2008. godine, izjavio je Chen, prenosi Reuters.

Rezerve uglja u termocentralama su pale na prosječan nivo dovoljan za 14 dana. Slična snježna oluja je početkom 2008. godine paralisala puteve i oborila električne vodove na jugu zemlje.

Pokrajinska vlada Shaaxija pozvala je lokalne vlasti da preuzmu brigu o putnicima blokiranim na putevima. Snježne padavine su širom sjeverne Kine paralisale saobraćaj u mnogim mjestima u ponedjeljak navečer. Meteorološka služba je najavila slabije snježne padavine narednih dana.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.