|

Sniježna oluja i ekstremne hladnoće zahvatile Austriju

Sniježna oluja i ekstremne hladnoće zahvatile Austriju
119
A
Anadolija
4.12.2014. u 18:41
71
komentara
119

dijeljenja
Obilne sniježne padavine i val ekstremne hladnoće zahvatili su austrijske regije Burgenland, Donja Austrija i Steiermark i stvaraju veoma negativne posljedice na život ljudi na tom području.
Foto: EPA Foto: EPA


Sniježna oluja koja je počela početkom ove sedmice je u pomenutim regijama uzrokovala probleme u distribuciji električne energije, zatvaranje brojnih škola i alarmiranje spasilačkih timova.

U nedostatku spasilačkih ekipa, u pomoć ugroženom stanovništvu stigli su i pripadnici austrijske vojske.

Istočnu austrijsku pokrajinu Burgenland zahvatila je sniježna oluja u kojoj je u kućama ostalo zarobljeno najmanje 80 osoba. Njima su u pomoć stigli pripadnici vojske s oklopnim vozilima, koji su u snijegom zavejanim selima dijelili i humanitarnu pomoć.

Foto: EPA Foto: EPA


U pomenutoj regiji je proglašena i obustava nastave u školama, a najveću opasnost po učenike predstavljale su ledenice na drveću i skoro svim objektima. Većina puteva je blokirana.

U mjestima Horn, Zwetti i Krems u Donjoj Austriji također vlada nevrijeme, a lokalne vlasti su proglasile i vanredno stanje. Najveću opasnost u tim regijama predstavlja poledica i ekstremno niske temperature.

Više od 500 kuća nema struje, oko 60 puteva je blokirano, a u 20 škola je obustavljena nastava, podaci su lokalnih nadležnih ureda.

Slično nevrijeme zahvatilo je i austrijsku pokrajinu Steiermark u kojoj 600 kuća nema struju i alarmirani svi kapaciteti civilne zaštite.

Foto: EPA Foto: EPA


Meteorološki zavodi najavljuju da bi hladnoće mogle potrajati do vikenda, kada se očekuje blago zatopljenje.
Prijavi grešku


Komentari (71)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...