Veliko nevrijeme
0

Snijeg zaustavio saobraćaj u Rumuniji i Bugarskoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Snijeg i jaki vjetrovi blokirali su danas saobraćaj u Rumuniji i Bugarskoj, a u Austriji je zbog toga izdato upozorenje zbog povećane opasnosti od lavina.

Gust snijeg koji ne prestaje da pada posljednja 24 sata i snažni vjetrovi prekinuli su saobraćaj na više puteva na jugu Rumunije, uključujući i jedan autoput. Mnoge škole nisu radile danas, čak i u Bukureštu gdje je snježni pokrivač 40 centimetara. Otkazano je 60 polazaka vozova, javio je Reuters.

U Bugarskoj snježni pokrivač je debljine 60 centimetara na sjeveru i sjeveroistoku. Više od 160 mjesta i gradova ostalo je bez struje. U tri distrikta proglašeno je vanredno stanje jer su odsječeni od svijeta, pošto su putevi neprohodni zbog snijega.

Rumunsko-bugarski prijelaz Ruse-Đurđu zatvoren je za kamione, saopćeno je iz pogranične službe.

Na sofijskom aerodromu otkazano je 25 polazaka aviona. Također je zatvoren dio autoputa koji Sofiju povezuje sa mjestom Burgas na Crnom moru.

Zbog obilnih snježnih padavina i snažnih vjetrova austrijske vlasti podigle su upozorenje na opasnost od lavine. Prošle sedmice je u Austriji u lavini poginulo 12 skijaša.

Meteorolozi najavljuju poboljšnje vremena od četvrtka.