Velika Britanija
0

Snijeg stvorio haos u saobraćaju

FENA
Obilne snježne padavine tokom noći u Britaniji izazvale su odgode u saobraćaju širom zemlje, uključujući i prekide avionskih letova i londonske jutarnje špice, a prinudile su na zatvaranje desetke škola.

Saobraćanje svih gradskih autobusa u Londonu je prekinuto zbog, kako su ih gradske vlasti nazvale, opasnih uvjeta za vožnju. Nekoliko linija metroa je zatvoreno za saobraćaj a ostale su radile s velikim odgodama u ponedjeljak, javio je AP.

British Airways saopćio je na svom websiteu da su "letovi prema i sa svih londonskih aerodroma, posebno London Cityja i Heathrowa, predmetom odgoda i otkazivanja". Aviokompanija, koja upravlja nad sedam aerodroma u Britaniji, zatražila je od putnika da se konsultuju s avioprijevoznicima prije nego što krenu za aerdrome Heathrow, Gatwick i Stansted.

Jugoistočna Engleska najteže je pogođena s 25 centimetara snijega u nekim područjima, uključujući grofovije Kent, Surrey i Sussex, javio je Met Office, britanska nacionalna meteorološka služba. Područje Londona zabilježilo je snježne padavine visine 10 centimetara.

Met Office očekuje da se loše vrijeme nastavi tokom dana u brojnim područjima i nadzire drugu snježnu oluju koja se kreće ka Engleskoj iz Francuske, koja bi mogla stići u Kent u podnevnim satima i krenuti ka sjeverozapadu u večernjim satima.

Nevrijeme je dovelo do zatvaranja više od 50 škola u Kentu.