Svijet
0

Snijeg izazvao probleme u saobraćaju širom Evrope

FENA
Snježno nevrijeme zahvatilo je u noći s ponedjeljka na utorak mnoge krajeve Evrope i izazvalo zastoje u prometu kao i brojne saobraćajne nesreće.

Svi polasci s amsterdamskog aerodroma reducirani su, tako da svakoga sata umjesto 60 poleti 45 aviona, dok je na istoku zemlje obustavljen željeznički saobraćaj, jer su šine jako klizave zbog snijega.

Širom zemlje u noći s ponedjeljka na utorak zabilježeno je 37 saobraćajnih nesreća zbog klizavih cesta, a nekoliko je autocesta djelomično ili potpuno zatvoreno zbog prometnog haosa koji je izazvao snijeg, prenosi agencija DPA.

U Austriji je na autocesti A1, između gradova Seewalchen i St. Georgen u Gornjoj Austriji, došlo do lančanog sudara stotinjak automobila, izvijestila je policija.

Jedna je osoba u sudaru poginula, a vjeruje se da je veći broj putnika ozlijeđen, ali točnih podataka još nema.

Snijeg i niske temperature, koji i dalje vladaju velikim dijelom Njemačke, odnijeli su za vrijeme uskrsnih praznika jedan ljudski život i izazvali veliki broj prometnih nesreća i zastoja, ali nije došlo do prometnog kolapsa, izvještavaju u srijedu njemački mediji.

Problema u saobraćaju zbog snijega i zaleđenih ulica bilo je u Hessenu, Sjevernoj Rajni Vestfaliji, Baden-Vuerttembergu, Bavarskoj i drugim njemačkim pokrajinama.

U Grčkoj je jak vjetar izazvao prekide pomorskog saobraćaja, a promet je potpuno prekinut u luci Pirej u blizini Atene, javili su grčki mediji.

Zbog nevremena su već 24 sata prekinute sve veze s mnogim otocima u Jonskom moru.

Na otoku Skorpios, na kome je sahranjen Onazis, jak vjetar izazvao je požar koji je izmakao kontroli i uništio najmanje 60 hektara borove šume, javio je grčki radio.