Naoružavaju se i dobrovoljci
0

Snažne eksplozije odjekivale u Tripoliju

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko snažnih eksplozija odjeknulo je sinoć u Tripoliju, izvijestile su strane agencije. Jedan vojni položaj u Tajouri, istočnom predgrađu Tripolija, u subotu rano ujutro bio je u plamenu nakon što su ovaj dio grada potresle tri snažne eksplozije.

Libijska državna televizija javila je ranije da su avioni koalicijskih snaga u petak kasno uvečer izveli više napada na grad Zliten, koji se nalazi 160 kilometara istočno od Tripolija, a u izvještaju je navedeno da su gađane civilne i vojne mete.

Napadi su u međuvremenu izvedeni na položaje snaga Moamera Gadafija u strateški važnom istočnom gradu Ajdabiyi, koji se nalazi oko 150 kilometara južno od pobunjeničkog uporišta Benghazija.

Svjedoci navode da su pobunjenici, ohrabreni ovim napadima, započeli ofanzivu kako bi ponovo preuzeli kontrolu nad Ajdabiyom.

Libijski lider Moamer Gadafi unaprijedio je sve pripadnike svojih oružanih snaga, a njegova administracija predložila je i naoružavanje civila dobrovoljaca.

Sedmicu nakon što je Vijeće bezbjednosti UN-a dalo ovlaštenje zaupotrebu vojne sile, libijska državna televizija je saopćila da je poginulo najmanje 100 civila.

Podsjetimo, vlasti u Tripoliju su izjavile da su spremne da primjene mapu puta koju je predložila Afrička unika kao rješenje krize u Libiji. Mapa puta poziva na na momentalan prekid svih neprijateljstava i saradnju relevantnih libijskih vlasti radi isporuke humanitarne pomoći, kao i na zaštitu svih stranih državljana, uključujući radnike migrante iz afričkih zemalja.

Gadafijevi predstavnici naveli su da su spremni da prihvate posmatračku misiju Afričke unije, koja bi nadgledala prekid vatre.