Jačina 6,8 Rihtera
0

Snažan zemljotres kod Kurilskog grebena u Tihom okeanu

FENA
Oblast Kurilskog grebena u Tihom okeanu rano jutros po lokalnom vremenu pogodio je snažan zemljotres, javila je agencija RIA Novosti, ističući da osim straha stanovnika Sjeverno-Kurilska potres nije izazvao rušenja niti prekid rada vitalnih kompanija u tom dalekoistočnom ruskom gradu.

Prema podacima Geofizičke službe SAD, zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale dogodio se u Tihom okeanu kod Kurilskih ostrva, na 161 kilometar od Sjeverno-Kurilska.

Seizmološka stanica "Južno-Sahalinsk“ izmjerila je jačinu od 6,5 stepeni i epicentar je po njenim podacima bio na 4,9 kilometara u dubini okeana.

Ruska agencija navodi da je stanovništvo te oblasti ubrzano napuštalo stambene objekte, u kojima su se od potresa ljuljali lusteri i posuđe padalo sa stolova.

"Stihija nije izazvala u gradu žrtve i rušenja, nije prekidala aktivnosti vitalnih preduzeća. Podzemni potres nije prekidao snabdijevanje strujom, telekomunikacije, grijanje“, precizirao je predstavnik stanice "Južno-Sahalinsk“.

Prema navodima predstavnika stanice, na potres nije reagovao vulkan Ebeko, u čijem podnožju se nalazi Sjeverno-Kurilsk, prenio je Tanjug.

Sahalinski centar za upozorenje na cunami saopćio je također da veći talas poslije zemljotresa nije uočen.