|

Snažan zemljotres kod Kurilskog grebena u Tihom okeanu

Snažan zemljotres kod Kurilskog grebena u Tihom okeanu
0
F
FENA
17.11.2012. u 21:22
1
komentara
0

dijeljenja
Snažan zemljotres kod Kurilskog grebena u Tihom okeanu
Oblast Kurilskog grebena u Tihom okeanu rano jutros po lokalnom vremenu pogodio je snažan zemljotres, javila je agencija RIA Novosti, ističući da osim straha stanovnika Sjeverno-Kurilska potres nije izazvao rušenja niti prekid rada vitalnih kompanija u tom dalekoistočnom ruskom gradu.
Prema podacima Geofizičke službe SAD, zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale dogodio se u Tihom okeanu kod Kurilskih ostrva, na 161 kilometar od Sjeverno-Kurilska.

Seizmološka stanica "Južno-Sahalinsk“ izmjerila je jačinu od 6,5 stepeni i epicentar je po njenim podacima bio na 4,9 kilometara u dubini okeana.

Ruska agencija navodi da je stanovništvo te oblasti ubrzano napuštalo stambene objekte, u kojima su se od potresa ljuljali lusteri i posuđe padalo sa stolova.

"Stihija nije izazvala u gradu žrtve i rušenja, nije prekidala aktivnosti vitalnih preduzeća. Podzemni potres nije prekidao snabdijevanje strujom, telekomunikacije, grijanje“, precizirao je predstavnik stanice "Južno-Sahalinsk“.

Prema navodima predstavnika stanice, na potres nije reagovao vulkan Ebeko, u čijem podnožju se nalazi Sjeverno-Kurilsk, prenio je Tanjug.

Sahalinski centar za upozorenje na cunami saopćio je također da veći talas poslije zemljotresa nije uočen.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...