Svijet
0

Snažan tajfun zahvatio Okinawu

FENA
Jedan od najsnažnijih tajfuna u posljednjih nekoliko decenija zahvatio je u nedjelju japanski arhipelag Okinawu gdje je saobraćaj paraliziran.

Tajfun Bolaven, formiran 90 kilometara istočno od glavnog grada Okinawe Nahe, kretao se brzinom od 15 km/h s vjetrovima koji su puhali i do 250 km/h, javila je japanska meteorološka agencija.

Oko 3.000 domaćinstava na Okinawi i 16.400 na otoku Amami ostali su bez struje, a četiri osobe su lakše povrijeđene u prefekturi Okinawa, javila je novinska agencija Jiji.

Atmosferski pritisak u središtu tajfuna dostigao je 910 hektopaskala pa je zbog toga tajfun Bolaven jedan od najjačih koje je japansska meteo agencija registrirala otkako su počela mjerenja prije 60 godina, objavili su lokalni mediji.

Državna televizija je objavila slike pustih ulica Nahe. Svi letovi i pomorski promet su otkazani, javila je agencija Kyodo.

Stanovnici su se sklonili u javne zgrade. Tajfun će se kretati prema istočnom dijelu Kineskog mora i u ponedjeljak bi mogao stići do južnokorejskog otoka Jeju.